Неделно пътешествие: Клисурски манастир "Света Петка"

До Банкя и назад
Неделно пътешествие: Клисурски манастир "Света Петка"

Сигурно ще се съгласите с нас, че неделя е ден, чието начало винаги обещава изключитело приятни неща :) Излежаване в леглото до късно, палачинки + капучино, топъл душ... Изобщо - пълна идилия! 

А какво ще кажете и за една приказна разходка? Маршрутът, който сме ви харесали, е сравнително къс и бърз. С една дума - неделен. 

В посока към...

Само на няколко километра над Банкя, в подножието на Люлин планина, е сгушен манастирът "Света Петка", познат още и като Клисурски манастир. Как да се доберете до него ли? 

Ами, ако изходната ви точка е София, след напускане на столицата на запад, трябва да се устремите към центъра на курортното градче Банкя.

Тесен, асфалтиран път, с лек офроуд привкус, ще ви отведе до манастира, така че лесно бихте могли да стигнете до там с автомобил. Е, може би няма да е зле да проведете кратък консултативен диалог с местните жители, за да ви упътят.

Съществува и друг вариант да посетите това красиво кътче – с междуградски автобус по линията Банкя – село Клисура. След разклона, обозначен с табела, калдъръмен път води нагоре до самия връх на хълма. Там ще се натъкнете на огромна зелена поляна и гъста борова гора. Насред тази омагьосваща идилия се намира и манастирът, а ярките му цветове допълват изумителната природна картина. BgVakancia.com

Въпреки че Клисурски манастир "Света Петка" не е така популярен като по-големия си старопланински съименник, разположението и атмосферата му го правят истински любима дестинация сред туристите. 

За съжаление, за историята на това свято място се знае твърде малко, тъй като голям пожар през средата на миналия век унищожава архива на библиотеката.

През последните месеци обаче, в комплекса кипят мащабни строителни дейности и в резултат - храмът е основно обновен и разширен. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи и библейски цитати, изписани с колоритни и живи цветове. Именно те разказват историята му. Архаичните текстове могат да бъдат забелязани дори в старите ниски сгради в монашеската част, през замазката на които прозира и кирпич. BgVakancia.com

Дворът е заобиколен от малки къщурки, между които са изградени тесни алеи с цветни лехи. В средата на комплекса има красива бяла мраморна чешма, над която расте стар орех, хвърлящ дебела сянка над пейките и масичката за почивка. 

Идеална за пикник-цели е обширната поляна пред манастира, която позволява да се забавлявате по всевъзможни начини. А малката отъпкана пътечка, върху която ще се озовете, отвежда към горичката.

И ако до този момент мястото не е могло да ви развълнува особено, то песента на дърветата и наситеният дъх на боровите клонки няма как да не ви завладеят. BgVakancia.com

Не се натъжавайте, ако краят на неделното ви пътешествие наближава. Обещаваме, че ще се завърнете от това тихо кътче по-чисти, духовни и обичащи.

Ей, преди да си тръгнете, не забравяйте да хвърлите стотинка в манастирската чешма. За здраве и берекет! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 09.02.2012 | 13:48
    Приказно място била съм там не веднъж и всеки път искам да се върна отново и отново зарежда ме с толкова положителна енергия........
  • 1
    от Не е посочен | 13.11.2011 | 18:48
    Тук е кръстена моята принцеса! Уникално място. И с много мили монахини!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май