Мистерии в Танжер

И романтиката на един от най-интересните марокански градове
Мистерии в Танжер

Танжер всяка сутрин отваря очите си и вижда Гибралтарския проток – мястото, където се събират Средиземно море и Атлантическия океан. Танжер всяка сутрин отваря очи под неуморните нозе на своите жилави, изпечени от слънцето обитатели. Танжер всяка сутрин отваря очи, за да ви поднесе изненадата, че сте попаднали в един необикновен свят.

Ами, добре дошли в този стар град, обиталище на различни култури и нрави, някогашна примамка за завоевателните апетити на римляни, араби, французи, испанци, португалци и други властолюбиви народи. Нали знаете как е с пристанищните градове – стратегическото им място и развитата им икономика винаги са били нож с две остриета във войната за надмощие...

Само че днес вторият по значение за индустрията (след Казабланка) марокански град е твърде зает да процъфтява не само въпреки, но и отчасти благодарение на културното си разнообразие. В Танжер берберите крачат по улици и улички заедно с испанци и французи, а хора от други националности са дошли по техните стъпки я за да почиват, я за да правят бизнес. И наистина – малкият морски град с население около 700 000 души напоследък е толкова буден и развит, че заплашва да засенчи дори столицата Рабат.

720831Wikimedia Commons

Разбира се, главна роля в тези процеси има и туризмът - близостта на Танжер до Стария континент го прави предпочитана дестинация не само за жителите на Иберийския полуостров, но и на европейците от много други държави. Част от тях идват тук и остават очаровани от разкошните плажове. Други се радват на културното разнообразие. Трети наблягат на екзотичната храна. Четвърти съчетават работата с разнообразието на винаги кипящите от живот улици.

Отидете ли в Танжер, ще можете да се насладите на добро обслужване на сносен английски, френски или испански език, ще се насладите на множество водни спортове, ще се разходите по крайбрежните улици, ще се изгубите в гледките от ослепително бели сгради и зелени палми, ще хапнете от местните храни, предлагани по сергиите насред оживената глъч, ще вкусите от чая с мента в кафене Хафа, наслаждавайки се на гледката към океана...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април