Лъчезарното Кабо Верде

Топло време през цялата година, мили хора, гореща музика и омайващ океан
Лъчезарното Кабо Верде

Не съм стъпвала в Кабо Верде, но по разкази на очевидци разбирам, че предположенията ми са били верни: там битува онази необяснима поетична лежерност и жизнеутвърждаваща доброжелателност, чиито първоизточник в света все още ми е неясен. Между другото, знаете ли коя е Сезария Евора, дами и господа? Ако е така, значи вече летите в атмосферата на поредното ми любимо кътче в света :)

Наричана още "Зелени нос" в превод от португалски, Кабо Верде е островна държава, хвърлена в Атлантическия океан. И откакто са го оставили там, симпатичното късче земя си стои в близост до западното крайбрежие на Африка.

Територията на страната е съставена от 10 големи и 8 по-малки островчета и възлиза общо на около 4030 км2. Столицата на атлантическата прелест се нарича Прая и в нея живеят една четвърт от 500 000 – хилядното население на държавата.

Последното е съставено предимно от креоли – потомци от смесени бракове между дошлите тук през XV в. европейски завоеватели, и африканските роби. Останалата част от населението е чисто африканско, а по-малък процент от хората са бели.

Официалният държавен език в Кабо Верде е португалският, но всички местни владеят и разговарят на креолския диалект, в чиито говор на отделните острови се наблюдават известни разлики.

Всъщност, преди португалските завоеватели да стъпят на бреговете на Зелени нос, островната група била необитаема. След като Антонио Фернандеш стъпил за първи път на тукашните земи, било въпрос на време преди европейците да заселят островите и докарат тук роби, които да им служат.

Кабо Верде дълги години бил център на търговията с роби, докато същата е забранена през 1876 г. и португалското правителство изпада в тежка криза. Едва през 1975 г. обаче местното движение за независимост успява да отхвърли чуждата власт.

Страната е бедна на полезни изкопаеми и поради тази причина населението се препитава главно със земеделие (добивът е заслуга на четирите най-големи острова) и риболов. В последно време голяма част от доходите на страната се формират от туристическия сектор. Поради тази причина правителството прави усилия за подобряване на инфраструктурата на страната.

Условията за морски спорт в Кабо Верде – от уиндсърфинг до гмуркане, са отлични. Добре развита е и базата за настаняване на туристи. Запазената португалска архитектура в много от градовете пък също има своето очарователно въздействие върху посетителите. Като цяло нивото на престъпност на островите е много ниско и това допринася допълнително за неговото приятно излъчване.

Wikimedia Commons

Културата на Кабо Верде представлява смесица между културите на Европа и Африка. А що се отнася до местната музика, просто идете в някой местен клуб и си изберете: морна, фунана, батуку, коладейра... Те ще дойдат до вас на автентичен креолски диалект и с цялата онази гама от чувства, навяващи ви спомени за горещо морско лято.

Ако пък искате да преживеете нещо по-неочаквано, можете да се отскочите до близката кабоверденска пустиня, разположена на острова Боа Виста :)

Освен всичко друго, тези чудни острови таят в себе си и моята слабост – ендемитите! Броят им не е никак малък и включва кабоверденския бързолет (apus alexandri), няколко види морски птици, голямо разнообразие от паяци и насекоми, 19 вида гекони и гущери, а дори има и представители на скорпионите. Тук няма никакви змии и големи бозайници, но пък има много други морски и животински видове.

И тъй, не ви ли се иска да отидете там, ама дори и през зимата, а? Там слънцето винаги си пече. Само погледнете в галерията ни и ще видите и усмихнатите кабоверденци. А... в случай, че се смущавате от незнанието коя е Сезария Евора, няма нужда от повече тревоги. Аз ще ви потопя в топлината на нейната музика и в тази на Кабо Верде. Останете с любов!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май