Къде, по дяволите, е Мат?

Където му скимне
Къде, по дяволите, е Мат?

Мат Хардинг определя себе си като 36-годишен хаймана. Всичко, което доскоро е искал от живота, е да проектира и играе видеоигри. Съдбата е благосклонна към него – от съвсем млад той започва работа като дизайнер в Лос Анджелис и решава, че е намерил истинското си призвание. На 23 се мести да живее в Брисбейн, Австралия, където пътешестването е начин на живот за много хора. Мат постепенно започва да се чуди дали наистина геймингът е единственото стойностно нещо на света...

В началото на 2003 г. той вече е напуснал работа и скитосва из Югоизточна Азия с твърдото намерение да похарчи всичките си спестявания. За да може да държи близките си в течение за местонахождението си, той създава блог. Тук може би е моментът да спомена, че Мат е известен сред обкръжението си с един особено нелеп танц, който изпълнява по повод и без повод. Ето защо, правейки едно клипче в Ханой, Виетнам, през месец май 2003 г., приятелят му Брад Уелч предлага да го заснеме, докато танцува на улицата. Мат решава, че идеята е съвършено идиотска и продължава да се снима по този начин на всички нови места, които посещава. Видеата качва на блога си за развлечение на приятелите и семейството. През 2004 г. следва второ пътешествие до Африка и след приключването му Хардинг събира един куп танцувални сцени от предходните две години и ги монтира във филмче, което по-късно открива качено в новоизлюпения сайт за видеосподеляне YouTube.

То бързо му носи популярността на "оня, който танцува по интернет" и не след дълго Мат получава предложение за спонсорство от една фирма за дъвки, наречена Stride. Единственото, което нашият приятел трябва да направи, е да попътува още малко, танцувайки, и да заснеме целия процес в духа на предходния филм. Всичко това се случва през 2006 г. и резултатът от него изглежда и звучи по този начин.

Дотогава запазената марка на Мат е да танцува на фона на разни локални забележителности, но в един момент се озовава в Руанда, където няма нищо кой знае колко забележително. Затова той решава да потанцува с група хлапета, които намира в едно малко селце по пътя си. Осъзнаването, че хората са далеч по-интересни от монументите, изцяло променя начина, по който той "продуцира" видеата си.

Мат отива при Stride и им заявява, че спешно трябва да го командироват на ново околосветско пътешествие. Така, на 20 юни 2008 г., Хардинг пуска трети филм, който е резултат от 14-месечно пътуване в 42 държави. Той е гледан над 44 100 000 (четиридесет и четири милиона и сто хиляди!) пъти в YouTube, а от края на 2010 г. видеоканалът на Мат е на 83 място по брой абонати в сайта.

Това привлича вниманието на компанията за кредитни карти Visa, която го наема да се снима в серия от телевизионни реклами, излъчени в Азия. В резултат от това Мат напълно обезпечава бъдещето си и се установява да живее с приятелката си в Сиатъл, Вашингтон. Едно нещо обаче не спира да го гложди и това е съмнението, че все още има какво да каже и покаже на многомилионната си публика. Този път без спонсорство, на собствени разноски. Затова той отново посяга на една значителна част от спестяванията си и ги инвестира в поредното пътуване, което стартира през 2010 г.

На 20 юни 2012 г. излиза и последното му (засега...) видео, заснето в 55 държави и 11 американски щата. Гледам го за пореден път и се чудя за какво ли са им на хората наркотици, при положение, че на света има толкова много щастлива енергия, от която да черпим.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май