Какво има в Трансилвания?

Прекрасна природа, красиви замъци и вампири, разбира се
Какво има в Трансилвания?

- "А-у-у-у" – самотно и проклето прозвуча воят на вълка, голям колкото магаре и популярен с набезите си над хора. Една клонка се счупи и падна върху изцапаната с кръв перелина на княз Влад Цепеш... Той беше кръвожаден вампир и нощем излизаше от килията на замъка си, за да препива с кръв на невинни девици.

Извинете, ама такова представяне е наистина печелившо. Пък иначе става въпрос за една реална личност, свързала живота си с едноименната румънска област. Нека ви кажем защо последната е едно важно и хубаво място, както от историческо-географска, така и от чисто туристическа гледна точка.

Трансилвания е латинско название, просъществувало още от римско време и означава "зад горите". Днес румънците назовават областта по този начин или с румънското Ardeal, което носи същото значение. Иначе, мястото, за което говорим, се намира в северозападната част на днешна Румъния.

Wikimedia Commons/Alexandru BabosВ историята си тези земи са били многократно разкъсвани и разширявани, връщани и присвоявани от различни политически сили, включително и от хан Аспарух. В резултат от набезите на различни чуждоземни владетели, родината на Влад Дракул не само е променяла територията си, но и етническия си състав.

Днес тя е населявана от румънци, унгарци, цигани, българи и представители на други славянски народи.

Тук е оставено духовно и материално наследство с римски, славянски, саксонски и унгарски привкус. Без съмнение огромно впечатление на посетителите правят близо стоте зловещо-романтични замъци и укрепените църкви, които наброяват около 70.

Но ако не се впечатлявате от величествени сгради, имаме нещо за вас: в градовете и селцата на най-обширната румънска област се крият малки красиви къщички, които карат пътешественика да се чувства по-скоро приземен и спокоен.

Планинската верига Карпати огражда Трансилвания от юг и изток и оформя прекрасни височинни пейзажи, затова любителите на планинското катерене със сигурност няма да скучаят.

Ако пък си падате по-скоро по градския туризъм, е добре да знаете, че там туристическите атракции са достъпни на цени, много по-ниски от тези в Западна Европа. Независимо от това, голяма част от големите градове в тази част на северната ни съседка наподобяват по-скоро западноевропейските, отколкото източноевропейските градове.

Говори се още, че в трансилванските земи полицията бди за нередности, така че по-скоро не бива да се притеснявате от грабежи, нападения и други прояви на престъпност.

А какво стана с Влад Дракула ли? :) Щом искате да знаете, той наистина е бил вампир, ако се вярва на долетелите до нас логични сведения. Просто е страдал от отвратителната болест порфирия, вследствие на която е развил фоточувствителност и зъбите му вероятно са придобили кафеникав цвят. Дали случаят му е бил точно такъв обаче, можем само да гадаем, хахаха. Важното е, че в родните му земи можете да се разходите на чист планински въздух и да се върнете доста по-живи и здрави, както много други хора преди вас. За още няколко мига от страната на вампирите, погледнете в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май