Заливът Ха Лонг

Където виетнамските дракони кацат...
Заливът Ха Лонг

Името на залива Ха Лонг означава "там, където драконът се спуска към морето". Названието е свързано с една легенда, според която семейство небесни дракони идва на земята, за да защити виетнамските племена (преди те да формират Виетнам) от набезите на китайците. Според старите разкази, от устата си мистичните животни изпускали в морето скъпоценни камъни, които се превръщали в многобройни острови и островчета. На свой ред последните се сливали помежду си и образували защитна стена срещу чуждоземните нашественици...

Да, легендите винаги звучат прекрасно, но Ха Лонг е прекрасен и в действителност. За да не мислите, че ви бръщолевим измислици, веднага си представете 120 километра брегова линия, обсипана с разположени на гъсто по-големи и по-малки острови, върху които варовиковите скали описват най-чудновати форми.

После се напрегнете още малко и вижте как пред очите ви цъфтят уханни плодови горички и вие се разхождате в тях. Плажът е на 20 крачки разстояние. Водата е ваша за риболов, плуване и всевъзможни водни приключения, които ту изискват, ту не изискват екипировка.

И не стига, че са се проснали най-нахално в морето тези острови, ами видите ли, имат си и вътрешни, лазурни езера. Колко им е зле на хората там, а? При това, целият разкош се намира сравнително близо до столицата – от тук до Ханой ни делят някакви си 170 км.

Единственото, за което можем да злорадстваме в случая е, че виетнамският залив има само два сезона - лято - горещо и влажно, и зима - суха и студена. Но се обзалагам, че и подобно суховато включване не ви кара да желаете пътешествието до там по-малко, затова продължавам с пикантериите :)

www.facebook.com/halong

Надморското царство Ха Лонг разполага с територия от 1,553 км2 и по-голямата част от нея е необитаема. Последното означава, че онези заливни острови, на които не стъпва човешки крак, са същински природен резерват! Да, това са добри новини, тъй като на Ха Лонг живеят 14 растителни и 60 животински ендемита. Във водите около островите пък бъка от риби и мекотели, които изхранват 1600-те жители на региона. Същите хора открай време се препитават предимно с риболов.

Но на виетнамците сякаш не им стига това, ами драконите спуснали на островите им и няколко вида пещери, достъпни за обход. Най-голямата от тях се нарича Пещерата на дървените колове, защото през XIX в. тук военните, защитаващи залива, складирали дървени колове за защита от вражески набези.

Явно заради дяволската му красота, а и поради отлично запазения му природен облик, Ха Лонг е наричан "осмото чудо на света", вече е едно от седемте нови чудеса на света, и освен това фигурира в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Завърналите се оттам туристи разказват за мястото с истинско въодушевление и не престават да дразнят хората с хубавите си снимки. Е, дано скоро и ние станем едни от щастливците, отишли по тези чисти и разкошни острови. До Ха Лонг, драги читатели, и не забравяйте да разгледате чудната ни галерия...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май