Забележителностите на България: Чудните мостове

Наистина невероятни!
Забележителностите на България: Чудните мостове

Не, не си губим времето. Използваме пълноценно последните летни дни – спортуваме на открито, излизаме с приятели и пътуваме. Пътуваме много.

През уикенда, например, решихме да поскитаме из Западните Родопи. Там видяхме безброй интересни неща, почувствахме духа на планината, насладихме се на неподозирано спокойствие и вдишвахме с пълни шепи чистия въздух...

А от всички забележителности в местността най-много ни впечатлиха Чудните мостове, наричани още Скални. Въпросният природен феномен е разположен в карстовата долина на плитка река, в подножието на връх Голям Персенк.

До уникалните скални образувания може да се стигне с автомобил, но, предупреждаваме, почти целият път от разклона за Пловдив и Чепеларе до Чудните мостове е наистина лош. С други думи, представлява категорично предизвикателство и за най-добрия шофьор (и за колата му). Съветът ни е да карате с повишено внимание, отпочинали и без нерви.

Мостовете са общо три: един голям, един по-малък и един съвсем скромен по размери. Образувани са в резултат от ерозионната дейност на реката. Някога пълноводна, тя разрушавала малко по малко тавана на дълбока водна пещера. Той изтънявал, срутил се на места, а отломките били отнасяни от водата.

Днес скалните чудеса са обезопасени – до тях водят пътечки, а туристите могат да преминават отдолу и отгоре им. О, да! Гарантираме ви, че навсякъде е хубаво и гледките са невероятни.

Ивайло Божинов

Преходът до Малкия мост е малко по-труден и е достойно предизвикателство за авантюристично настроените. Слизането до Големия е по-лесно, затова тук се събират повече хора (щракането с фотоапарати е задължително явление) Внимавайте обаче! Стъпвайте бавно, за да не се катурнете в реката. Същата е плитка, но камениста и може да се нараните. Важно е да носите затворени и удобни обувки. 

Готиното е, че бихте могли да съзерцавате Чудните мостове от няколко ъгъла. За целта са поставени пейки на различни места. Едно е сигурно: тук човек се чувства малък като мравка. И някак ужасяващо безсилен пред умението на природата да променя всичко. По собствена преценка :) 

Е, оставяме ви да се порадвате на мостовете в нашия красив фото албум. И ви пожелаваме да ги видите на живо един ден :) Заслужават си...  

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май