Забележителностите на България: Дяволското гърло

Хайде, всички в пещерата!
Забележителностите на България: Дяволското гърло

Какво ще кажете днес да се разходим до Дяволското гърло, а?

Ей така, за да разнообразим скучния четвъртък :)

Е, сигурна съм, че сте влизали и в доста по-интересни пещери, но си заслужава все някога да посетите и тази.

Ще ви дам поне три причини:

  • Първо, тук се намира най-големият подземен водопад на Балканския полуостров, който безспорно е любопитен природен феномен.
  • Второ, основната част на пещерата представлява зала с внушителни размери. Твърди се, че в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски". Оу! Въпросният пещерен "хангар" е висок близо 35 м и дълъг около 110 м. Така че, спокойно, опасността да получите пристъп на клаустрофобия тук е наистина малка.
  • И не на последно място: вътре едва ли ще срещнете Дявола, но (с малко повече въображение) със сигурност ще различите образа му, който е естествено оформен от причудлива скала, намираща се близо до изхода.

Ивайло Божинов

Дяволското гърло е разположена в Родопите, в непосредствена близост до Триград и Триградското ждрело. Не очаквайте да видите вътре сталактити или други подобни образувания, защото е още млада пещера. Дом е на дългокрилия прилеп, който зимува в нея.

Наричат я така заради "дяволската" ѝ сифон-галерия, разположена в един от коридорите. Въпросният участък е дълъг около 150 м и през него преминава подземнотечаща река.

Сифонът е нещо като Бермудския триъгълник – каквото влезе в него, остава там завинаги :) Не напуска пещерата с течението на реката. Мистерията е пълна и малкото авантюристи, които са пробвали да я разгадаят, са намерили... смъртта си.

Иначе, Дяволското гърло е дълга общо 1 км, а маршрутът за туристи – 350 м. Целогодишната температура тук е около 8 градуса. Цената за посещение е 4 лева за възрастни.

Със сигурност не е най-тихото място на света, когато има 50 човека вътре, но пък престоят в дома на Дявола е интересно преживяване. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май