Домът като еко оазис на спокойствието

Вдъхновяваща идея по темата, наречена The Lake Forest Park Residence, предлагат американски архитекти
Домът като еко оазис на спокойствието

Ако ви попитаме как си представяте идеалната си ваканция, убедени сме, че тя ще е свързана с някакво пътуване, вероятно сред природата.

Всъщност дори домът или селската ви къща могат да се превърнат в чуден оазис за възстановяване след уморителен работен цикъл. Добро доказателство в полза на това твърдение е малка еко-къща, проектирана от американското архитектурно студио Finne Architects.

Вилата, разположена сред приятна гора край градчето Лейк Форест Парк, близо до Сиатъл, комуникира толкова живо с околната среда, че обитателите й нито за миг не усещат ограничение в пространството. Естествени материали, сред които преобладават дърво и стъкло, пренасят външната свежест вътре, без да нарушават хармонията отвън.

Интериорът залага на класически, изчистени линии и е почти изцяло от дървени елементи, което създава неповторима атмосфера на уют и топлина.

Огромните прозорци-стени осигуряват максимален приток на светлина през деня, въпреки гъстата растителност наоколо.

Специалната им изолация, както и дебелите стени, не позволяват загуба на топлина при ниски температури, нито прекалено загряване през лятото.

Finne Architects имат над 15-годишен опит в архитектурата и интериорния дизайн и проявяват афинитет към еко дизайна във всичките му форми. Стараят се да използват единствено естествени, възобновяеми материали в работата си, при това както по отношение на външния, така и за вътрешния вид на проектите си.

Държат на пасивното отопление и охлаждане, на възобновяемите източници на енергия и на малките сгради със собствен характер и чар. Дори дървесината, която използват, има сертификат за произхода си и за това, че е част от обновяването на горите.

Архитектите често използват рециклирани варианти на стъкло, хартия и метал, освен това се стремят да вграждат флуоресцентни панели навсякъде, където е възможно, за да пестят електроенергия.

Повече за останалите им проекти можете да откриете на www.finne.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май