Да се разходим в Йосемити!

Калифорнийският национален парк, приютил в себе си прекрасна природа, която е достъпна за посетители през цялата година
Да се разходим в Йосемити!

Йосемити има дълга история. Започва живота си като национален парк през далечната 1890 г. Известно време преди това територията му била е непристъпна за външни посетители и затова единствените, които кръстосвали тамошните долини и реки, били няколко племена северноамерикански индианци. Щом европейците опознават Йосемити, те осъзнават, че неговите богатства трябва да бъдат съхранени за поколенията и поради тази причина го обявяват за резерват.

Теренът на парка е изключително разнообразен. От една страна, той се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада – високите части достигат от 610 м до над 3960 м надморска височина. От друга страна – във вътрешността си Йосемити изобилства от долини и равнинни ливади. В парка можете да видите три гористи местности с гигантски секвои, както и едноименната ледникова долина.

Последната е най-известният пример в света за каньон, образуван от глетчери. Той започва да се формира, след като спускащите се надолу към каньона на река Мърсед огромни ледни късове започват да отронват по-дребните парчета скали, които се изпречват на пътя им.

Вследствие на глетчеровата дейност, въпросният каньон значително се разширява и с течение на времето се превръща в днешната ледниковата долина "Йосемити". Когато ледовете започват да се топят, от тях се образуват местните езера, сред които най-популярно може би е Огледалното езеро.

https://www.facebook.com/Yosemite

Но не си представяте, че долината е вечно заледена, само защото е образувана под действието на ледените гиганти, нали? Тук през топлите сезони разцъфтяват диви цветя и храсти, разлистват се кедрови, дъбови и иглолистни дървета. По периферията на Долината могат да бъдат забелязани няколко водопада, които представляват една от най-големите гордости на националния парк. Водите на някои от тях пресъхват от средата на август до ранна есен.

Земите в националния парк са запазили непокътнатата си чистота и красота дори след заселването на европейските завоеватели. За съхраняването на Йосемити и до ден-днешен се полагат всекидневни грижи – всичко това дава отражение върху годишната посещаемост, която надхвърля три милиона души.

Сред животинските видове, обитаващи Йосемити, са мечката, койотът, черноопашатият елен, изключително рядката голяма сива сова, стелеровата сойка, калифорнийската дива овца, соколът скитник и други.

Калифорнийският национален парк наистина има своите природни забележителности, които заслужават егидата не само на властите, но и на самите посетители. Радваме се, че съществуват подобни места, за да гарантират живота на застрашена от изчезване флора и фауна. Нещо повече - те представляват истинска радост за очите и душата. Дано и ние някога да идем там. Засега това можем да правим мислено – в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май