Водопадите Игуасу

А на вас не ви ли се иска да зърнете страхотните им води?
Водопадите Игуасу

Южна Америка! Сигурно се питате за кой път вече й се обясняваме в любов. Но любовта си е любов и за нея не се иска извинение. Затова ще ви дразним с обектите на нашите чувства, разположени в онзи далечен континент. И тъй, днес ще "залеят" каскадите на гигантските водопади Игуасу, които открай време се мъдрят величаво между Бразилия и Аржентина...

На тупи-гуарански – групата езици на индианските племена, населяващи Боливия, Перу, Бразилия, Парагвай и Френска Гвиана, "Игуасу" означава "голяма вода". Името подхожда отлично на огромната водна маса, чиято най-ниска точка е разположена на 500 м, а най-високата достига до 6500 м.

Внушителните водопади започват там, където река Игуасу се спуска по ръбовете на платото Парана. Самият ръб е с дължина 2.7 м и по него са разположени острови, които разделят масивното мокро тяло на Игуасу на други многобройни водопади.

Wikimedia Commons

Височината на тези по-малки, образувани от разцепената вода водопади, варира между 60 и 82 метра. Броят им пък е между 150 и 300, в зависимост от нивото на водата. Най-големият от тях се нарича "Гърлото на дявола" и той се "захранва" с близо половината от течението на река Игуасу. Това водно чудовище е високо 82 м, широко 150 м, дълго 700 м. и се спуска стремглаво надолу към тясна и дълга пропаст.

Ако все още се чудите какво толкова им е специалното на тези водопади, ще ви споменем само, че когато през миналия век първата дама на САЩ – Елинор Рузвелт ги зърва, тя възкликва непринудено: "Горкият Ниагарски водопад!" Вярваме, че реакцията на госпожа Рузвелт говори красноречиво за размерите на южноамериканското чудо.

В сравнение с водопада Виктория в Южна Африка пък, Игуасу е първенец по отношение на ширина, но само, когато се вземе предвид общото количество вода на множеството по-малки водопади. Друг плюс на днешния герой е, че в сравнение с други водопади по света, той разполага с по-удобни пътеки за преход, а формата му позволява да се наблюдават великолепни гледки в перспектива.

С всичките си водопади и водопадчета, Игуасу представлява само малка част от едноименния природен парк. Последният е разположен на територията на Бразилия и Аржентина и представлява най-големият субтропичен резерват в света.

Нека безмилостната жега не ни пречи да помечтаем заедно за тези грандиозни късове природа :) Вижте ги само в галерията – заслужават си разходката, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май