Банкок: кралският дворец

Грандиозност и разкош по тайландски
Банкок: кралският дворец

Този път под разкош трябва да разбирате купища злато, украси и сложни архитектурни форми, събрани в една държава от Далечния Изток. Ще отидем там, където най-напред е живеело кралското семейство на Сиам, а днес се посещава от близо пет милиона туристи годишно. Добре дошли в един огромен аристократичен комплекс, който помещава в себе си огромни зали, разкошни градини, павилиони, музеи и още...

Не, сегашният крал на Тайланд не живее там :) Настоящият владетел се помещава в друг дворец, разположен недалече от строения през 1782 г. комплекс. Днес обаче залите на старата резиденция се използват няколко пъти в годината за кралски церемонии и административни нужди.

Територията на забележителността е разделена на няколко секции: Външен дворец – включващ много публични сгради, Среден дварец – включващ сгради, в които някога са извършвани коронациите и други официални церемонии, Вътрешен дворец, Храмът на Нефритения Буда и градините Сиуалай.

Wikimedia Commons/WPPilotХарактерно за архитектурата на постройките в комплекса е, че много от сградите са строени в различен стил. Това се дължи на факта, че със смяната на всеки владетел се променяло или добавяло нещо във външния вид на зданията.

На влизане от главната порта вдясно се намират постройките на Външния дворец. Вляво пък, локализиран на североизток, стои Храмът на Нефритения Буда.

Продължавайки разходката от дясната страна, се изправяме пред Кралската дирекция, отговорна за поддръжката и популяризирането на Кралския дворец и още други два двореца в Банкок.

Отивайки по-надолу можем да видим много сгради, използвани и досега за официални приеми и срещи. На територията на Външния дворец се намира и малък музей, наречен Павилион на кралските регалии, декорации и монети.

Храмът на Нефритения Буда не е точно храм, тъй като не е обслужван от монаси, но разполага с всички останали характеристики на въпросното будистко светилище.

Най-забележителното в главната му сграда, както можете да се досетите, е 66-сантиметровата статуя на сeдящ Буда, изработена от зеленикавия камък.

В Средния дворец ще забележите церемониални зали. Там със сигурност ще се шашнете от масивните тронове, легла и столове, използвани от членовете на кралското. Ще ви направи впечатление и златото, използвано за декорация на много места.

Вътрешният дворец се разполага в най-южната част на комплекса. Тук е бил животът на кралското семейство. На това място са живеели кралете със своите многобройни съпруги, тук са се раждали децата.

Е, пробягахме набързо из кралските територии, колкото да ви накараме да се разлюбопитствате. Ние със сигурност поискахме да отидем до дворцовия комплекс, но си останахме само със снимките. На първо време предлагаме и на вас да се порадвате на тайландския дух и в нашата галерия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април