Бали: остров на съкровищата

Свещена духовност, пленителна култура, райска природа
Бали: остров на съкровищата

Очите ни изтичаха и сърцата ни спираха на няколко пъти, докато гледахме снимки от приказния индонезийски остров. Не бихме го нарекли просто "екзотичен", защото той е нещо много повече. Бали е цяла вселена на вековна култура, съхранила традициите си до днес и омагьосваща външния наблюдател с грандиозност и пъстроцветност...

Въпросният райски оазис се намира на юг от Екватора. Част е от най-големия архипелаг на света – Индонезийският, който се състои от 17 500 острова. От западната и източната му страна на Бали се простират съответно островите Ява и Ломбок.

Площта му е 5 633 квадратни километра. Най-високата точка, връх Агунг, е активен вулкан, изригнал за последно през 1963 г. Главни градове на Бали са столицата Денпасар, пристанищният Сингараджа и културният център Убуд.

Бали може да се гордее с много духовни и материални съкровища. На първо място, това е уникалната природа от австралоазийски тип. Изобилието от палми, лотоси, магнолии и всевъзможни тропични растения придават екзотика на мястото. Особена гордост на острова е балийски скорец, който е застрашен вид и не се среща в други части на планетата.

Wikimedia Commons/っ

Ендемитен вид е и балийският тигър. Разпространени тук са още катериците, прилепите, кралската кобра, леопардът, сърни, диви глигани и още много други.

Освен това обаче, природният облик на Бали се допълва от терасовидните оризови полета, пищните гори, водопадите, езерата, цветните градини. Всичко тук сякаш е подчинено на първичната природа и живее в пълна хармония с нея.

Посетили острова твърдят, че местните хора са изключително мили и гостоприемни. Това, разбира се, е добре дошло за гостите на острова и балийските домакини, особено като имаме предвид, че местният поминък се осигурява предимно от туристическия сектор.

Wikimedia Commons/っ

Нека не забравяме да споменем и местните храмове, които за западния човек са изключително любопитна гледка. За разлика от останалата част на Индонезия, тук индуизмът е учение, изповядвано от над 90% от населението. На второ място остават ислямът, християнството и будизмът.

По-интересното в случая е, че нито едно от изброените учения и религии не съществуват самостоятелно в балийското общество. Всяко духовно търсене на местните хора носи белега на синкретизма – редом с многобройните индуистки божества се почитат духовете на предците, анимизма, местни божества, покровителстващи земеделието, Исус и Аллах... Картинката става още по-пъстра благодарение на китайските имигранти, които привнасят даоизма и конфуцианството. Но тук никой няма против подобно смесване. Като цяло хората се стремят да постигнат духовно пречистване и да живеят в мир помежду си и с природата.

Неотменна част на местната култура са балийските песни и танци. Слава на майсторите си носят и каменните скулптури.

Всичко това, разбира се, е само частица от Бали, която открихме заедно с вас. Насладете се на островната магия в галерията. Съвсем искрено се надяваме да се опаричим скоро, за да отпрашим към Индонезия, а и отвъд нея.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април