Азорски острови, о да!

Вулкани, обкръжени от зеленина, океан и планина...
Азорски острови, о да!

Азорите са един забележителен архипелаг от девет острова, запратени в северната част на Атлантическия океан. Намират се на 1500 километра западно от Лисабон и заедно с Мадейра представляват двете автономни области на Република Португалия. Освен всичко друго, те са обособили местна култура, която придава допълнителен чар на синьо-зеленото царство. И така, нека се отправим на път...

Азорските острови покриват прилична територия, чиято площ е допълнително увеличена от намиращата се там изключителна икономическа зона. Освен нея обаче, тук има вулкани, част от които не са проявявали активност откакто мястото е населено.

Тъкмо на въпросните острови се намира и най-високата точка на Португалия – връх Пико (2 351 м), който пък е разположен на едноименния остров. Високият шампион далеч не е изключение в релефа на Азорите, тъй като цялата им територия е покрита с планини. Последните всъщност биха се наредили сред най-високите на планетата, ако основите им не лежаха на дъното на океана.

www.facebook.com/azores

Главният поминък на местното население са земеделието (изключително лозарството), животновъдството (Азорите имат сериозно производство на млечни продукти), риболовът и, разбира се, туризмът. Всъщност, първите "заселници" тук били не кои да е, а овцете, пуснати на свобода от португалците, за да бъдат изядени по-късно.

И тъй като на острова не били забелязани по-големи хищници, в началото никой не идвал да наглежда пасящите животни, а и не желаел да заживее тук, поради отдалечеността на Азорите от сушата. Едва в средата на XV в., по заповед на Гонсало Велю Кабрал – мореплавател и предполагаем откривател на островите, тук се заселват първите хора от южните части на континентална Португалия.

На отделните Азорски острови са добре развити различни видове занаяти като производство на изделия от керамика, бродирането и плетенето на дантели. Оттук можете да закупите или просто да зарадвате окото си с изобилието от ръчно тъкани завивки, шалове и наметала с качулки. Множество сувенири, направени от растения или рибени люспи, могат да се превърнат в отличен подарък за вашите близки и приятели.

Както споменахме и по-горе, азорската култура е самобитна, но все пак представлява смесица между португалски обичаи и други такива, привнесени от имигранти. Местното общество е силно религиозно и е съставено основно от римокатолици.

Истинска атракция за външния наблюдател биха представлявали колоритните чествания на едни от най-големите тамошни празници – този на Исус Христос Чудотворец и Свети Дух, който се чества на абсолютно всички острови и е най-таченият сред населението.

А на нас ни остава да помечтаем, че един ден ще се запознаем с топлите и гостоприемни хора, населяващи Азорските острови, ще опитаме от традиционната кухня и ще се сдобием с уникален сувенир. Дотогава ни търсете в галерията, където ще разглеждаме картинки от днешното ни океанско-планинско вдъхновение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май