Храна за косата

Ето кои суперхрани обича да похапва гривата ви
Храна за косата

Гребенът е най-добрият приятел на гривата ви, да знаете. Добре разресаната коса не е просто красива. Тя е здрава, силна и в няма как да забележите по нея изсъхнали и заплетени краища. Но пластмасовият (или дървен) юнак не е единственият другар на палавите ви къдрици.

Косата ви има нужда редовно и грижливо да бъде подхранвана с екип от важни нутриенти. А тях спокойно може да си набавяте чрез приема на подходяща храна.

Нека обсъдим обаче кои все пак са тези добри помощници и в кои продукти присъстват в най-големи количества:

  • Витамин B5

Редица специалисти твърдят, че той може да предпази от преждевременно побеляване и посивяване на косата. В случай, че искрено вярвате на многоуважаваните учени, доверите се на редовен прием на: яйца, пълно-зърнест хляб, картофи, авокадо и карфиол.

  • Омега 3-мазнини

Смята се, че предотвратяват заплитането на краищата. Както знаете, тях може да откриете в тлъстите риби като: сьомгата, рибата тон, херингата. Присъстват доволно и в орехите, както и в тиквеното семе.

  • Протеин

Известно ви е, че гривата ви е почти изцяло изградена от протеин, нали? Той стимулира растежа й и се грижи за здравето и издръжливостта й. Може да го откриете отново в неродените деца на кокошките -яйцата, в месото, както и в някои млечни продукти. 

  • Витамин C

Съдейства за производството на т.нар. себум – субстанция, отделяна от мастните жлези в фоликула на косъма.

В нормални дози, тя допринася за блясъка на косата и я предпазва от пърхот. Аскробинова киселина има в къдравото зеле, сладките картофи, в пъпеша, в кивито. Както и в ябълките.

  • Желязо

Спасява от косопад, който пък е твърде обичайно явление при смяната на сезоните. Ценният минерал се съдържа в копривата, в спанака, в граха, в червеното месо. Ако комбинирате приема му с витамин C, значително ще подобрите процеса на усвояването му. Още за желязото може да научите тук!

  • Калций

Възпрепятства изтъняването на косъма и подпомага по-бързия му растеж.

Млечните продукти (мляко + сирене), както и сьомгата, са задоволително богати на калций. За това – хапвайте ги в добри дози.

Разбира се, ако не успявате да си набавяте въпросните нутриенти чрез храната, винаги може да започнете да ги приемате и като добавка. Но - след задължителна консултация с лекар, естествено.

Добре е да знаете още, че хранителните режими, съпроводени от силна рестрикция на калориите, може да окаже твърде лошо влияние върху здравето на косата ви. И да е причина за косопад, сплитане на къдриците, изтощаване и други такива особено неприятни неща. В крайна сметка: от балансираното и разумно хранене до голяма степен зависи и доброто настроение на косата ви.

А вие: с каква гозби гощавате своята? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април