Хора ядат драконов плод!

Как се яде това нещо и защо е полезно
Хора ядат драконов плод!

Най-важното

Драконовият плод или питая, е плодът на няколко вида кактуси, които виреят в страни с тропически климат. Най-разпространената разновидност на драконовия плод е тази с розово-червена кора. Как обаче се консумира такъв плод и какви са ползите за организма от неговата употреба?

Хапни си плодът на дракона

От питаята се консумира само вътрешната, месеста част, която на цвят е сиво-бяла, изпълнена с множество черни семенца. За да хапнете драконовия плод, трябва да го разрежете на две и да консумирате само вътрешната част, която наподобява текстурата на киви. Тя има сладък, ненатрапчив вкус. Съдържанието на вода в питаята е около 90%, което я прави много подходяща за разхлаждане в летните горещини. Най-добре е да извадите ядливата част на 2-3 плода в купа, да полеете с прясно изцеден сок от лайм и да оставите в хладилника, докато се охлади. След известно време ще имате чудесен, сладък, нискокалоричен десерт, който ще ви помогне да преборите жегата.

Защо да хапваме плодовете на драконите

Питаята съдържа изненадващо голям брой фитонутриенти. Те помагат за поддържането на добро здраве. Освен това съдържанието на витамин С в плода е толкова голямо, че на 100 грама се съдържат 10% от дневните нужди на организма от този витамин. Богат е на антиоксиданти, полиненаситени (добри) мастни киселини, бета каротин и протеини. Калцият и желязото, които се съдържат в ядливата част, спомагат съответно за укрепването на костите и формирането на хемоглобин в кръвта. Всички тези "съставки" взети заедно, ускоряват оздравителните процеси в организма.

Семенцата на драконовия плод имат високо съдържания на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Консумацията на питая помога на оргазнизма да възвърне нормалните си функции, да се изчисти от токсичните, тежки метали и подобрява зрението.

1517385Thinkstock/Guliver

Ликопенът, на когото се дължи червеното оцветяване на плода, намалява рискът от рак на простата. Проучвания показват, че съществува зависимост между диета с пресни плодове и зеленчуци, физическата активност и ракът на простата. При мъжете на възраст между 45 и 54 години, които не се движат аткивно, съществува по-голям риск от рак на простата. Изследванията с представителите на силния пол са доказали, че ликопенът, който се съдържа в плодовете и зеленчуците (диетата по време на експеримента), преотвратява развиването на болестта.

Резултатите от друго изследване сочат, че тропическите плодове като питаята, инхибират цитохром Р540, който се натрупва в черния дроб, но се среща и в тънкото черво, белите дробове и бъбреците. Той се свързва с вродената глаукома.

Забавни факти за драконовото плодче

Какво се прави най-често от плодовете? Фрешове, сокове и плодови салати. Но в района на Бая, Калифорния и Южна Аризона, има недостиг на плодове. Затова там си правят брашно от семките на питаята. Но по метода на "втората реколта". Точно така! В тези земи драконовния плод е толкова ценен, че веднъж консумиран, местните взимали своите екскременти, отделяли семките от тях, изсушавали ги и превели брашно. Звучи ви ужасно? Ние ви предлагаме една чудесна, лесна, полезна и неустоимо вкусна рецепта, която да си приготвите по метода на "изяждаш и не поглеждаш назад"!

1517357Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:


1 чаена чаша прясна папая на кубчета
1 чаена чаша ананас на кубчета
1 чаена чаша манго на кубчета
1 чаена чаша къпини
1 чаена чаша драконов плод на кубчета
½ чаена чаша сурови, смлени ядки (бадеми, лешници, кашу, шам-фъстък)
карамбола за украса

За дресинга:

½ чаена чаша косоково мляко
2 супена лъжица прясно изцеден сок от лайм
½ чаена лъжица стевия

Смесете всички плодове в купа. Смесете съставките за соса. Поръсете плодовете със смлените ядки и залейте със соса. Разбъркайте добре. Украсете с карамбола. Оставете в хладилника да се охлади.

Забележка: За да очаровате гостите си, можете да използвате издълбана динена кора или издълбана ананасова лодка, вместо обикновена купа.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април