Суперхраните, които помагат да сме здрави през зимата

Суперхраните, които помагат да сме здрави през зимата

Пандемията от коронавирус накара много хора да бъдат по-отговорни към здравето си. Да се интересуват повече какво вреди на тялото и какво може да подобри неговото функциониране, за да се справя по-добре с различните предизвикателства, които заобикалящата среда ни предлага. В резултат търсенето и предлагането на информация в интерент по въпроса достигна колосални размери и вече е доста трудно човек да се ориентира кои съвети са наистина полезни и да ги следва.

Естествено, сред радващите се на най-голям интерес теми са тези за здравословното хранене, особено сега, когато зимата чука на вратата, а с нея зачестяват и предупрежденията, че ще бъде доста предизвикателна заради появата на нови мутации на коронавируса и очаквана вълна от грип. Различни инфлуенсъри говорят за неща като суперхрани, които могат да ни помогнат да подготвим имунната си система за тях. Също така да подобрят мозъчната ни дейност и енергийни нива. Някои от тях са толкова популярни, че са се превърнали в задължителна добавка към закуската на по-младите поколения, съобщава "Дейли мейл”, цитират от "24 часа".

Сред тях например е авокадото. Ползите от него са толкова сериозно обсъждани в социалните мрежи, че само в TikTok се радват на над 9 млрд. гледания. "Вярно е, че е полезно, но авокадото не е от съществено значение за здравето на мозъка. Яденето на различни ядки, семена и зелени зеленчуци може да задоволи нуждите на тялото от витамин Е, и също така да осигури поддържащите мозъка витамини от група Б, които се намират в авокадото”, обяснява диетологът Каролин Хинд пред британското издание.

По същия начин други модерни храни като японския зелен чай Матча и малките лилави плодчета Асай бери или Акай бери, идващи от амазонските гори, спокойно могат да бъдат заменени с по-евтини заместители. Съдържащите се в тях вещества, които действат противовъзпалително и антиоксидантно, се намират в достатъчни количества и в други храни като праз, целина, цвекло и гъби.

"Всяко ядене с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които са особено полезна за здравето и благосъстоянието на човек, може да се нарече супехрана”, посочва диетологът Никола Шубрук пред Би Би Си. По думите ѝ има поне 30 неща, които лесно могат да се намерят и сготвят през зимата и са точно такива.

Например сладките картофи са пълни с витамин А, който помага за поддържане на имунната система и здравето на очите и храносмилането. Бързо могат да се превърнат във вкусна яхния с пиле и спанак. Морковите, които съдържат фибри, витамини и редица антиоксиданти, помагащи за намаляване на холестерола, са подходящи варени като част от зеленчукова супа или пък печени за салата с лимец, копър и червен портокал.

Цвеклото е друго зимно бижу, защото е пълно с основни хранителни вещества, калий и желязо. То

помага за кръвообращението,

както и празът и целината. "Скромният праз има мощен удар, когато става въпрос за суперхрани. Той съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества, витамини и укрепващи здравето антиоксиданти като кемпферол, който е свързан с по-нисък риск от инфаркт. Не можете да сбъркате, ако го направите на супа с грах и кресон или пък да го съчетаете с брюкселско зеле за кремообразна паста с кълнове”, казва Никола Шубрук. Тя разкрива, че един стрък целина съдържа най-малко 12 вида антиоксидантни хранителни вещества. Затова е полезна защитата на клетките срещу увреждане от свободните радикали, което може да причини заболявания в дългосрочен план.

Независимо дали са диви или култивирани, гъбите е добре да присъстват в менюто ви, тъй като са богат източник на витамин Д, който е жизненоважен за имунитета, а през зимата е в недосиг заради по-малкото излагане на телата си на слънчева светлина, чрез която основно го получаваме.

Друга ежедневна суперхрана за мрачните месеци е карфиолът. Той съдържа много благоприятни за сърцето антиоксиданти и холин, на който разчитаме да регулира нашата памет и настроение.

Ако се чудите с каква закуска да започвате зимните си дни, заложете на плодове като круша, ябълка, дюля и боровинки. Най-добре е да се ядат сурови, но може да станат част и от основно ядене за през деня, с което дори да впечатлите гостите си за коледните и новогодишните празници. Със сигурност ще ги заинтригувате с предястие от печена круша с козе сирене и лешников дресинг или пък с топла салата от круши, цвекло и чоризо. Дюлята пък може да стане вълнуващо допълнение към печено агнешки бутче или празничен пай, а боровинките – към задушено телешко.

Яжте много и всякакви ядки, но имайте предвид, че орехите помагат най-много за подобряване на настроението и намаляване на депресията. Използвайте остатъците от пуешко месо, за да направите зелена салата с грозде и орехи или пък просто започнете деня си с настъргана ябълка с мюсли и ядки, съветва Никола Шубрук. В списъка си със суперхрани за зимата тя е включила още червено зеле, нар, мандарини, хрян, пащърнак, брюкселско и савойско зеле, кейл, еруаслимски артишок, кресон и кестени. Част от тях обаче е трудно да се намерят в масовите магазини или пък са твърде скъпи. Затова залагайте на сезонни плодове и зеленчуци. Или както казват някои специалисти, опитвайте се за се храните като вашите баби и дядовци и няма да сбъркате.

ключови думи:
суперхрани

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май