Суперполезната храна

Суперхраните заляха пазара. Но как са живеели и са били здрави нашите прадеди без тях?
Суперполезната храна

Популярността на здравословната храна набира обороти. Чипсът и шоколадите се заменят от смеси от подове и орехи, натурални десерти със семена и какаови зърна, напитка въз основа на ободряващия чай и кокосовата вода. На повечето продукти можете да прочетете надписът: "superfood".

Суперфудът може да бъде разделен на три категории – продукти за здравето /годжи бери и асаи, спирулина на прах, семена чиа/, за красота /кокос, алое вера, семена от грозде/, за жизненост /чай мате, какаови зърна/.

Но учените не бързат да приписват полезни свойство на всичко ново от Тибет, Австралия и Япония. Още от 2007 г. в Европейския съюз е в сила препоръка, според която наименованието "superfood" на опаковката на стоката може да се използва само при наличието на изследвания, доказващи полезните свойства на продукта. Ако доказателството отсъства, в рекламата на стоката е забранено да се дава обещание за целебна сила на екзотичната храна.

Преди това напълно свободно на храните се преписваха всякакви вълшебни свойства. В тази връзка само до преди десет години в Германия се приемаше, че червената боровинка е чудо продукт. Боровинковите сокове, екстракти и всякакви продукти на основата на този плод обещаваха на потребителите да забравят завинаги за циститите и всякакви други проблеми с отделителната система. Но когато нещата стигнаха до сериозните изследвания, се оказа, че този червен плод не е способен да замени лекарствените препарати – чудодейните му лечебни свойства така и не бяха доказани. Въпреки това продажбите на напитки от боровинки в продължение на години бележеха стабилен ръст.

Ягоди и семена вместо оцет

Ако преди 20 години за супер здравословна храна се смяташе ябълковият оцет, в началото на 2000 г. - боровинките, то днес броят на вълшебните чудо продукти е нараснал до няколко десетки. Според изследователите популярността на тези храни е циклична, на всеки няколко години в магазините се появява ново вълшебно наименование. Необходими са около три-четири години, за да се превърне продуктът в разпознаваем, след това настъпва пикът на продажбите по високи цени, след което цената отново се понижава.

Сега в супермаркетите се наблюдава бум на семената от чиа, които са богати на Омега-3 киселени. "Мастните киселини са прочути със своите противовъзпалителни свойства. Но в каква степен редовната употреба на семената чиа влияе върху сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака предстои да бъде установено от учените", твърди говорителят на Германското дружество за обществено хранене Анте Гал в интервю за берлинския вестник "Дер Тагесшпигел". До появата на резултатите от изследванията трябва да се отнасяме скептично към обещанията на опаковките.

Консумацията на тази суперхрана в Германия през 2014 г. се увеличи пет пъти само за една година. Общата сума от продажбите на семената на ацтеките е достигнала 4,5 милиона евро, отбелязва ДВ. Германия, както и преди заема второ място в света след САЩ по годишни приходи от продажби на биопродукти, които достигат 8 милиарда евро.

"Продавачите на така наречените "суперхрани" използват еднакви стратегии за излизане на пазара. Тези стоки са популярни благодарение единствено на своята екзотичност и уникалност", обяснява експертът по хранене и представител на Центъра за защита на правата на потребителите в провинция Северен Рейн-Вестфалия Ангела Клаузен. Най-популярната стратегия днес е да се напише на етикета за наличието на антиоксиданти, които както е известно са способни да се борят със свободните радикали. Но не си струва да се увличаме по подобни храни – прекомерната им консумация може да предизвика маса негативни последици.

1685040Pinterest

Не само полезни, но и опасни

Не трябва да се забравя, че екзотичните продукти идват от далечни страни и никой не знае в какви условия са отглеждани и съхранявани. Например, многобройните изследвания доказват, че в чая от Китай се съдържа голямо количество пестициди и тежки метали. А младите пшенични кълнове витграс и годжи бери съдържат пестициди.

През 2013 г. Федералният институт за медикаменти и медицински продукти в Бон (BfArM) публикува предупреждение, в което се говори за намаляване на лекарствените свойства на антикоагулентите при едновременната употреба на годжи бери. Тези препарати срещу тромбоза не се препоръчва да се приемат съвместно със суперхраните, тъй като дори три-четири чашки чая с годжи бери могат да доведат до кръвотечение.

Освен това плодовете и растенията, отглеждани на други континенти, могат да доведат до алергии. Експертът Ангела Клаузен съветва да се консумират преди всичко местни продукти, а след това – екзотични.

Достъпната алтернатива

Суперхраните могат да се купят достатъчно лесно – заради своята популярност те винаги могат да се намерят в магазините с органични храни или аптеките, но тяхната цена може да наруши спокойствието на привържениците на здравословното хранене. Малцина знаят, че на рафтовете в обикновените супермаркети винаги има по-евтини аналози.

Например, орехите съдържат не само мастни киселини, но и мелатонин, който е важен за работата на мозъка. Шипката и лимоните са богати на витамини, каротиноиди и антиоксиданти. Антивъзпалителните свойства на тези продукти е доказана от десетилетия.

Асай бери от Бразилия, чийто здравословен ефект е доказан само при тестове, може с лекота да бъде заменени от боровинки или френско грозде. В тези плодове се съдържанието на витамин С също е високо. На Годжи бери от Китай се преписват антивъзпалително въздействие, което е било доказано в резултат на 20-годишното изследване. Но опитът не се е провеждал със сок и плода, а с отделни полизахариди.

Отлична алтернатива на семената чиа – лененото семе, което струва 8 пъти по-евтино. В резултат на изследванията е била установено, че ленът положително влияе на стомашно-чревния тракт, освен това учените говорят за възможното противораково въздействие. До ден-днешен ползата от семената чиа не е доказана научно.

Анте Гал потвърждава, че много от чудодейните продукти съдържат голямо количество витамини, минерали и незаменими аминокиселини. "Но цената на суперхраните е много по-висока от цената на местната храна, която също е богата на полезни вещества", коментира експертът и добави, че европейците не страдат от дефицит на витамини, затова в ежедневната диета не е задължително да се включват твърде екзотичните плодове. 

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април