Семената от чиа

Суперхрана. Или просто супер популярни?
Семената от чиа

Напоследък семената от чиа (Salvia hispanica) са се превърнали в хит на пазара за здравословни храни. Почитатели на подобни хранителни режими прославят семенцата като могъщ източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини, витамини и минерали. Не по-малко изтъквано е свойството на чиа да спомага за свалянето на килограми и подобряването работата на стомашно-чревния тракт.

Можем ли обаче да повярваме безрезервно в магическите свойства на въпросната суперхрана, дори когато хора споделят позитивния й ефект върху себе си?

Ако потърсим информация за по-особените свойства на чиа, попадаме основно на сайтове, които освен всичко друго, предлагат този продукт за продан. У нас той все още не се отглежда, но може да се купи онлайн за около 39 лв. на килограм. Описанието на семената обикновено започва с увода, че те открай време са основен енергиен източник в ежедневието на индианските племена от Централна и Южна Америка (най-вече небезизвестното племе тараумари, прочуто с подвизите си в маратонното бягане).

Семената от чиа Докато четем, впечатление ни прави дългият списък здравословни съставки, които суперхраната притежава. Сред тях са гореспоменатите омега-3 и 6 растителни мастни киселини, протеин, калий, желязо, бор, калций, фосфор, антиоксиданти и пр. Тяхното наличие, според твърденията, е в пъти повече, отколкото в други храни. (Но същото се твърди и за някои свойства на годжи бери, например).

Отслабващият ефект на чиа семената в същите източници се обяснява със свойството им да набъбват, когато се смесят с други храни. По този начин първите създават усещане за ситост и ограничават приема на допълнителни калории, които биха могли да предизвикат напълняване.

Едно безспорно предимство на чиа е високото съдържание на минерали - сериозни количества калций, фосфор и манган. 150 грама от семената са предостатъчни, за да попълните дневните си нужди от ценните вещества.

Чиата се препоръчват и заради свойството си да намаляват нивата на холестерола и кръвната захар в организма. Освен всичко друго, са изтъквани и като лесносмилаеми от организма. Някои аспекти, разгледани тук, имат своята логика, но...

На първо място, в тези твърдения, освен описание на известни съставки с полезно действие, не откриваме нито една по-задълбочена или научна обосновка за ползите от консумацията на семената чиа.

Но дори да приемем всички тези становища за истина, можем ли да бъдем сигурни, че суперхраната, консумирана от индианските племена, има същото въздействие и върху нас (някои хора, включително наши сънародници уверяват, че определено има), предвид начина ни на живот и генетичния ни тип?

Второ, съществуват и хора, които оспорват бомбастичните свойства на семената. Те изтъкват, че чиа всъщност водят до проблеми в храносмилането, а способността им да намаляват кръвното налягане може да се окаже доста неприятна за хората с ниско кръвно.

Семената от чиа

Трето, ако направите сравнение между хранителните стойности на семената чиа и лененото семе (друг известен източник на омега-3 и 6 мастни растителни мазнини) ще откриете, че първите съдържат по-малко количество мастни киселини от лененото семе. За сметка на това те са с по-ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Иначе двата вида семена като цяло имат множество сходни характеристики.

И най-накрая, нека не забравяме – дадени храни могат да въздействат положително на хора, които вече са установили за себе си, че подобни от същия род се отразяват благотворно на цялостното им здравословно състояние.

Така например, вегетарианци или вегани са изпитали върху себе си ползотворния ефект на храни от растителен произход и затова консумират само такива.

Тогава няма нищо странно, че те ще предпочитат семената чиа (в конкретния случай, но защо не и ленено семе?) като източник на протеини и омега-3 и 6 мастни киселини, а не рибеното масло. Нека отбележим обаче, че това не превръща чиата в източник на суперсила, непозната досега на човечеството.

Признаваме, че далеч не сме скептично настроени спрямо полезните качества на южноамериканските семенца. Просто не вярваме в суперлативи без доказателства. Затова имаме едно на ум (а ппрепоръчваме същото и на вас): нека винаги се замисляме кой, защо и по какъв начин придава уникални свойства на нещо, което може би има свой дубликат някъде по света.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април