Ръката на Буда става за ядене?

Да, ама цитрусовата :)
Ръката на Буда става за ядене?

Спокойно! Странните жълти "пипала", които се протягат застрашително към вас от заглавната снимка, съвсем не са пръстите на индийския духовен учител :) Това, всъщност, са израстъците (резултат от генетична мутация) на може би един от най-старите и безспорно - екзотични, цитрусови плодове на света, наричан тържествено Ръката на Буда.

За негова родина се смята Азия и по-точно - региона на Хималаите в Индия и Китай. Легендите разказват, че в миналото плодът е бил поднасян като свещен дар в будистките храмове, от която традиция може би идва и интересното му име.

Както забелязвате сами, чудаткото си има кора, горд собственик е и на ядка даже, но плодът му е съвсем малък, почти нищожен. Сок... няма :)  Можем спокойно да го оприличим на един "кух" лимон, ама с дъх на теменужки.

Въпреки скромното си съдържание, днешният герой, който е малко вероятно да намерите на нашенския пазар, все пак става за ядене. Редица кулинари използват кората му, вместо лимонова, или я карамелизират, превръщайки я в сладко изкушение. Ядката му пък не горчи така, както тази на останалите цитрусови плодове, затова лесно може да се "върже" с различни видове дресинг в салати.

Освен в кулинарията, Ръката на Буда често се използва и в парфюмерията заради свежия си и цветен аромат. А някои хора я употребяват като достойна алтернатива на ароматизаторите за въздуха.

Откъм хранителни характеристики, екзотичният плод не е кой знае колко голям отличник. Всичко, с което може да се похвали, е най-вече приличното му съдържание на витамин C. Ама, сещате се, аскорбинова киселина има в редица други плодове, та даже и в зеленчуците.

Предимството на този симпатяга все пак е, че лесно може да се превърне в играчка за кучето... 

1163884honestlywtf

Забавна му работа, нали? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април