Най-добрите храни за жените над 40

Най-добрите храни за жените над 40

С напредването на възрастта може би забелязвате, че тялото ви се променя. И това не е само външно, но и вътрешно. Мускулната маса намалява, плътността на костите също, наблюдава се и промяна в нивата на хормоните. За да успеем да сме във форма, без значение от годините, трябва да сме изключително внимателни към храната, която приемаме. Може би тук е моментът да си припомним думите на Хипократ: "Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!" Ето защо в следващите редове подбрахме някои от най-добрите храни, които са подходящи за дами, навършили 40. Ето ги и тях:

Ленено семе

Тези малки семенца са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които пък са от огромно значение за здравето на мозъка и сърдечносъдовата ни система. Според Сара Миркин (дипломиран диетолог, нутриционист и автор): "С напредването на годините става все по-важно да консумираме правилните храни, които подпомагат здравето на стомаха и чревната ни флора." За да е по-лесносмилаемо от стомаха, за предпочитане е да изберете натрошено или смляно ленено семе.

Тъмен шоколад

Вероятно това изкушение не е първият продукт, за който се сещате когато говорим за подходящи храни след 40. Но забележете, че тук говорим за тъмен шоколад, а не за млечен. Той е с по-голямо съдържание на какаова маса. Може би не знаете, но в какаото се съдържат специфични вещества, наречени флаваноли. Те имат съдоразширяващ ефект, който помага за увеличаване на притока на кръв. Освен това те могат да помогнат и за намаляването на високото кръвно налягане, както и да намалят риска от развитието на диабет. За да се наслаждавате на здравословните му ползи, избирайте тъмен шоколад, който съдържа поне 70% какао и по-малко от 6 г захар на 100 г продукт.

Горски плодове

Сред всички плодове те се славят с това, че съдържат най-малко количество захар и дори са предпочитани от хора, които спазват нисковъглехидратно хранене или кетодиета. Те са изключително богати на антиоксиданти и фитохимикали, които ще помогнат на организма ви да се бори с хроничните възпаления. Изберете ягоди, малини, къпини или боровинки като добавка към вашето сутрешно или следобедно смути.

Чесън

Почти няма българско ястие, в което да не можем да добавим чесън. От древни времена са известни неговите ползи за здравето, а ето че към днешна дата съвременните изследвания доказват това. Той подпомага имунитета, здравето на дихателната и кръвоносната система и дори може да предотврати загубата на костна плътност, тъй като повишава нивата на естрогена.

Зехтин

Според мнозина, средиземноморската диета е най-добрият метод на хранене. А всички знаем, че основна нейна съставка е зехтинът. Той има антиейдж свойства и помага с овладяването на възпалителните процеси в тялото. Можете да го добавите към дресинги и салати или пък да си приготвите вкусен препечен хляб, който да поръсите със зехтин, добавяйки свежи подправки и чесън.

Яйца

Яйцата са в основата на всяко едно фитнес хранене и това съвсем не е без причина. Но освен това смело можем да кажем, че те са и една от най-добрите храни за жени, навършили 40. Те съдържат витамин D, който подпомага здравето на костите; хлорин – който подкрепя работата на мозъка и не на последно място – протеин, който ще ви помогне да запазите мускулната си маса. Ако искате да поддържате добрата си форма, пригответе си за закуска бъркани яйца, като за целта използвате 1 цяло яйце и 3 белтъка.

Чушки

Можете ли да повярвате, че чушките съдържат повече витамин C от портокалите? Е, трябва да ви кажем, че това е абсолютната истина. Ценният витамин има силно изразено антиоксидантно действие, помага за укрепването на имунната система и подпомага производството на колаген.

Александър Попов, dnes.bg

ключови думи:
храни над 40

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май