На пазар за отличен вкус

Един неподправен разговор за подправки с Михаела Лазарова от „Бахарат“
На пазар за отличен вкус

Ние сме това, което ядем. Ядем това, което вкусваме. 80% от това, което вкусваме, е аромат. А ароматът – това са подправките. Може ли следователно да се каже, че ние сме подправките, които използваме? Може, при това с доста голяма сигурност. Подправяйки храната си, човек изразява себе си.

Голяма част от ядящите и готвещи хора в София намират средства за това себеизразяване на едно място. То носи името "Бахарат", но клиентите му го наричат просто "магазинчето за подправки на Иван Асен ІІ". Няма да преувеличим, ако кажем, че в него има всичко, което знаете, че ви трябва и още много неща, за които не сте и подозирали, че са ви необходими. Вероятно е да влезете вътре за черен пипер и дафинов лист и да излезете с цяла торба неща, чиито имена тепърва предстои да научите.

Главният виновник за това е Михаела Лазарова, която вече три години работи за това "Бахарат" да е магазинът, който не само ще задоволи кулинарните ви потребности, но и ще отговори на всичките "ароматни" въпроси, които ви глождят. Казваме го от личен опит, защото току-що се връщаме от един обстоен разпит, който проведохме съвместно с единствения сайт, готвещ по-добре от нас – Kulinar.bg.

Има ли подправки, без които една кухня не може?

Не мисля, изборът е на човека, който готви, и тясно зависи от личните му предпочитания. Колкото и изненадващо да звучи, ще се открият дори хора, които въобще не използват сол в готвенето!

Клиентелата на магазина предимно женска или предимно мъжка е? Има ли по-информиран по отношение на подправките пол?

И мъже, и жени ме посещават с еднакъв интерес. Може би бих определила съотношението така: 60% жени и 40% мъже. Но и двата пола са много информирани и желаят да научават нови неща. Все пак кулинарията няма пол.

За българската кухня се казва, че е "червена", защото готвим почти всичко с червен пипер. Така ли е наистина?

Може би да, но клиентите, които пазаруват при мен, са новатори и експериментират, опитват много нови неща, разказват ми какво са си приготвяли. Споделят ми кулинарните си тайни, така да се каже. В магазина ми никога не е скучно.

Има ли хора, които идват просто, за да опитат нещо ново и непознато?

Разбира се, че има. Все пак човек оттам тръгва – ако не сме любопитни и не изпитваме наслада от храната, цял живот бихме се хранили с едно и също.

Съществува ли универсално правило за комбинирането на подправки в едно ястие?

Със сигурност – не.

Как да подправим:

  • Риба – чесън, риган, босилек, розмарин, уасаби на прах, девисил;

  • Пиле – риган, пушен червен пипер, суха горчица;

  • Ориз – куркума, рас ел ханун, гарам масала, шафран;

  • Картофи – чесън, синап, къри;

  • Свинско – синап, зеленчуци, марокански микс, суха горчица, сушен лук, сушен морков...

Още ароматни тайни от повелителката на подправките можете да научите в при вечно къкрещите, цвърчащи и изследващи гастрономическия свят наши съседи от Kulinar.bg.

А в нашата фен-страница във фейсбук ще откриете още много материали, които засягат здравословните взаимоотношения между всеки хранещ се човек и това, което се намира в чинията му.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април