Мушмули - неоснователно пренепрегваните суперплодове

Грозни, но вкусни и изключително полезни
Мушмули - неоснователно пренепрегваните суперплодове

Мушмулите са от онези суперплодове, за които рядко се сещаме да консумираме, а и не са особено приветливи на външен вид.

Истината е, че притежават истински суперсили, които ще допринесат за запазването на отличното ви здравословно състояние, ще ви заредят с енергия и ще се погрижат за поддържането на тънката ви талия.

Специалистите дори сравняват мушмулите по полезност с ябълките, защото са изключително богати на ябълчна, лимонена киселина, захари, витамин А, В1, В2, С и минералите – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, танини, ароматни вещества и изключително много пектин. Освен плодовете на мушмулите и листата са изключително полезни и богати на дъбилни вещества.

1599913Thinkstock/Guliver

Едни от най-сериозните им ползи за здравето са, че имат подчертано кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Плодовете и семената са подходящи за лечение на ангина, астма, бронхит, стомашно-чревни и бъбречни заболявания.

Благодарение на съдържащия се в тях пектин се подпомага лесното прочистване на организма от токсини. Заради това си полезно свойство са препоръчителни за употреба от хора страдащи от хроничен запек причинен от приема на конкретни медикаменти или по време на бременност.

Изключително подходящи за употреба от хора страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания както и за тези от вас, които имат завишени нива на триглециридите в кръвта и висок холестерол.

Мушмулите могат да се окажат логичното разрешение на редица ваши здравословни неразположения. Те ще ви помогнат да се поддържате в отлична форма през есента и зимата, така че не се лишавайте от възможността да ги включите в ежедневното си меню.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април