Лонган (Драконово око): Полезни свойства

Лонган (Драконово око): Полезни свойства

Лонган (Драконово око) е плод на вечнозелено дърво, разпространено в Тайван, Китай, Виетнам и Индонезия. Обвивката му е тънка и плътна, но се отстранява лесно. Цветът на "Драконовото око" варира от кафяво до жълтеникавочервено, а месестата част е полупрозрачна, бяла или розовееща.

Сочната вътрешност на плода е сладка и ароматна с привкус на мускус.

Логанът се продава на гроздове (като грозде), може да се съхранява 2-3 дни на стайна температура и 5-7 дни в хладилник.

Полезни свойства

"Драконовото око" съдържа множество витамини и минерали, след които желязо, магнезий, фосфор, калий, големи количества от витамините А и С.

Последни изследвания показват, че в плода има много феноли, галова и елагова киселини, което означава, че има антиоксидантни свойства, намалява негативното въздействие на химиотерапевтичните средства и предпазва черния дроб.

Лонганът съдържа рибофлавин и е естествен източник на полизахариди, поддържайки здравето на клетъчно ниво.

В традиционната китайска медицина плодът се използва основно като тонизиращо средство. Тонизирането е изключително необходимо при заболявания, които имат следните симптоми: умора, световъртеж, учестено сърцебиене, бледост отслабено зрение.

Освен това се употребява за нормализиране на съня, за намаляване на необосновано вълнение, за успокояване и за засилване на вниманието.

Екстрактът от цветовете на растението увеличава коронарният кръвен поток, потиска окислителните процеси, понижава нивото на триглицеридите и артериалното налягане.

Месестата част на плода се характеризира с температуропонижаващи, противовъзпалителни, противотуморни, антибактериални, антиоксидантни и тонизиращи свойства.

Опасни и вредни свойства

Възможна е появата на алергични реакции след консумация на плода, пише Framar.bg.

ключови думи:
лонган

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май