Когато се опитаха да забранят кафето...

Имало едно време опити за низвергване на горчивата напитка
Когато се опитаха да забранят кафето...

И до ден днешен се водят ожесточени спорове дали кафето трябва да се пие в големи, в малки или по-скоро в никакви количества. Ако искате мнението ни от здравословна гледна точка, може би ще бъдем най-изчерпателни, казвайки "В случай, че кафето не ви се отразява добре, не го пийте".

Може и да ви е много смешно, но горе-долу това е единственият адекватен съвет, който можем да ви дадем от разстояние. Иначе в общия случай кафето не е вредно. Но не е и особено полезно, така да се каже. Особено, ако го консумирате с цел изтрезняване на следващата сутрин. Някои изследвания виждат в кофеина обещаващ помощник в борбата с астматичните симптоми заради свойството му на бронходилататор или разширител на дихателните пътища, казано на прост език. Но пък от друга страна кофеинът е отровен, стига да се постараете достатъчно...

Едно време хората са били много по-ориентирани по въпроса дали трябва да се пие кафе и на моменти са налагали мнението си по особено радикален начин. Ето ви пет красноречиви примера за това.

Мека, 1511 година

Кафето е забранено, тъй като се смята, че стимулира радикалното мислене и формирането на групи от хора. Властта е притеснена, че това може да доведе до обединяване на опозицията.

Кафето в Мека е с лоша слава и благодарение на стимулиращия си ефект. Някои суфистки секти си подават големи купи с кафе по време на погребения и молитви, за да стоят будни.

Италия, ХVІ век

Горе-долу по това време пристига кафето в Европа, да. Духовенството настоява то да бъде оповестено за сатанинска напитка и забранено повсеместно. Случва се така, че преди тези настроения да обхванат цялото общество, папа Климент VІІІ опитва от демоничната течност, намира я за вкусна и дори препоръчва тя да бъде покръстена (?!).

Именно по силата на неговата благословия кафенетата в Европа, като цяло, и в Италия, в частност, процъфтяват толкова скоропостижно.

Константинопол, 1623 година

Една от първите важни задачи на султан Мурад ІV след поемането на трона на Османската империя е да забрани кафето. За престъпниците са предвидени специални наказания. При първо установено провинение мярката е бой. При второ - зашиване на кафеджията в кожен чувал и хвърляне във водите на Босфора. Строго, но справедливо...

Швеция, 1746 година

Тогавашният крал Густав ІІІ е бил напълно убеден, че кафето е вредно за здравето и затова издава едикт срещу консумацията на чай и кафе. На първо време тези безразсъдни занимания подлежат на сериозно данъчно облагане, а неплащането на дължимите такси се наказва с още по-тежки глоби конфискация на кафените и чаените сервизи. По-късно кафето е напълно забранено, но въпреки това консумацията му в Швеция не е преустановена.

Бидейки човек с афинитет към науката, Густав ІІІ заповядва да бъде проведен експеримент с двама осъдени на смърт еднояйчни близнаци. Кралят смекчава присъдата им на доживотен затвор, при условие, че братята се съгласят единия от тях да пие по три кани кафе, а другият да приема същото количество чай до края на живота си.

Експериментът има за цел да докаже вредата от двете напитки и по-специално - от кафето. Двама лекари са назначени да надзирават експеримента отблизо и ежедневно да докладват резултатите на краля.

Опитът е особено приятен за затворниците и твърде скучен за лекарите. И двете медицински лица умират от естествена смърт преди приключването му. Малко по-късно, през 1792, е убит Густав ІІІ. Чак след това, на 83-годишна възраст, почива близнакът, пиещ чай. След него, но неизвестно точно кога, почива другият с кафето...

Прусия, 1777 година

Пруският крал Фридрих Велики е бил един истински мъж и затова не му е трябвало твърде много време, преди да издаде манифест, обявяващ бирата за по-велика напитка от кафето. В допълнение той изтъква, че консумацията на кафе има негативно отражение на консумацията на бира, особено по време на закуска.

В документа се споменава, че "Негово Величество е бил отгледан с бира", което донякъде обяснява особения му нрав. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април