Кефир - суперхрана за суперздраве

Кефир - суперхрана за суперздраве

Кефирът е напитка от ферментирало мляко, която произлиза от Русия. Това е богата на ензими ферментирала храна, приличаща на йогурт, съдържаща благоприятни за стомаха бактерии - пробиотици. Кефирът е леко газиран, и има леко горчив привкус. Напитката е пълна с много хранителни вещества, които са полезни за здравето.

Ето и част от най-забележителните свойства от употребата на кефир:

Антибактериални свойства

Много изследвания показват, че кефирът пречи на размножаването на бактерии, включващи Хеликобактер пилори, Салмонела и Е-коли. В него се съдържа и специален тип въглехидрат, наречен Кефиран, който има антибактериални свойства. Поради тези си качества, кефирът предотвратява множество заболявания.

Помага срещу алергични реакции

Те се появяват, когато тялото се бори срещу инфекциозен агент. При опити с животни е доказано, че кефирът потиска реакциите на тялото срещу инфекциите.

1625578Thinkstock / Guliver

Подсилва костите

Кефирът е прекрасен източник на витамин С и отлична добавка за здрави кости, като помага за по-бързо заздравяване при счупвания или травми.

Предпазва от диария (чийто причинител е липсата на Витамин В)

Само леката недостатъчност на витамин В може да е съвсем безобидна, но ако тя продължи без да се вземат мерки, проблемът може да се задълбочи и да се появят проблеми като задух, бледност, частична загуба на зрение и променливо настроение. Кефирът, като добър източник на витамина може да предотврати тези проблеми.

Рак на гърдата

Няколко изследвания показват, че екстракт от кефир намалява броя на раковите клетки за този тип рак. Изследванията продължават.

Средство срещу стомашни разстройства

Понеже кефирът възстановява правилния баланс на здравословни бактерии в стомаха, той помага не само срещу диария, но и срещу други видове стомашни разстройства.

По-силен от йогурт

В стария Съветски съюз кефирът бе ползван като лекарство срещу чревни и храносмилателни разстройства.

Намалява риска от остеопороза

Това е болест при която структурата на костната тъкан се влошава, най-вече при хора в напреднала възраст. Това е сериозен проблем в целия свят, най-вече в западните държави. Високото съдържание на Витамин С в кефира намалява риска от това заболяване.

Помага срещу синдрома на раздразнените черва

Само хора с това заболяване познават чувството постоянно да им се ходи по нужда, а след като го направят да не се чувстват облекчени. Кефирът е силно средство срещу това състояние.

Лесно се възприема от хора с лактозна непоносимост

Това е изключително важно качество на кефира.

Предпазва от крайно изтощаване

Добър източник на протеини, коефирът помага срещу заболявания причинени от неправилно хранене и липса на витамини. Липсата на протеини може да причини задържане на вода и постоянни главоболия. Кефирът е чудесно средство срещу подобни състояния.

Помага срещу рахит

Рахитът при децата е причинен от липса на фосфор - важен за тялото минерал. Кефирът съдържа фосфор и също предпазва срещу загуба на апетит и постоянна умора.

Поддържа добре балансирана психика

Магнезият е много важна съставка за поддържане на здрава психика. Липсата му може да причини припадъци, безпокойство и непостоянен сърдечен ритъм. Приемът на кефир може да предпази от тези състояния.

Помага срещу напукани, разранени устни и език

Кефирът е добър източник на рибофлавин (витамин В2) , което го прави добро средство срещу ранички по езика, устните и устната кухина.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април