Какво да ядем и пием преди и след тренировка?

Какво да ядем и пием преди и след тренировка?

Най-важното

Често се чудите какво да хапнете преди тренировка за да имате сили или каква напитка да си направите за да си хидратирате тялото. Или пък сте пробвали какво ли не след тренировка да се възстановите. Ето храните и напитките, които трябва да приемате преди и след тренировка.

Ако правите аеробично натоварване - бягане, плуване, колоездене, са ви нужни повече въглехидрати, защото тялото ги използва като гориво. Ако правите силова тренировка - клекове, вдигане на тежести и др., гликогенът е основната съставка, която е необходима.

Преди тренировка.

Яжте въглехидрати. Каквато и тренировка да правите, въглехидратите са много важни. Яжте преди тренировка богати на това храни - пълнозърнеста паста, ориз, хляб, плодове, зеленчуци. Тези храни са идеалния източник на ресурс.

Хапнете леко час преди тренировка. Около час преди тренировката си направете малко, бързо смилаемо ястие, пълно с комплексни въглехидрати. Така вие ще можете да тренирате по-дълбо време на високо ниво.

Не яжте сладко. Захарта, която се съдържа в различни бонбони и други сладки изделия може да намали кръвната ви захар по време на тренировка и това да намали вашата работоспособност. Това не се отнася за плодовете.

Хидратирайте се. Повечето хора не пият достатъчно вода по време на тренировка. Водата е много важна за оптимални резултати във фитнеса. Изпийте най-малко 1,5 литра в последните 2 часа преди тренировка.

По време на тренировка.

Продължавайте да пиете вода. Пийте я на всеки 15-20 минути за да си хидратирате тялото и да имате повече енергия.

Пийте спортни напитки. Ако тренировката ви е над 1 час е важно да добавите допълнителна енергия. Изотоничните напитки са идеалния източник на допълнителна енергия за вас.

След тренировка.

Веднага след тренировка - отново въглехидрати. Веднага щом се приберете хапнете лека закуска, която е пълна с въглехидрати.

1 час след тренировка - протеини. Хапнете обилно ястие, което съдържа протеини като пиле или риба тон. Това ще помогне да възстановите разкъсванията в мускулите.

Още вода. По време на тренировка сте се обезводнили, въпреки че сте я пили често. Пийте обилни количества вода веднага след тренировка.

Вижте още: топ 10 на най-нацепените филми.

Вижте още: 10 храни, които ще ви върнат формата бързо.

ключови думи:
тренировка храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май