Екзотични плодове на традиционната трапеза

Как се консумират и за какво са полезни тези 5 екзотични плода
Екзотични плодове на традиционната трапеза

Когато чуят словосъчетанието "екзотични плодове", повечето хора си представят ананас, кокос и манго. Затова бързаме да разбием стереотипите ви като ви представим други екзотични плодове, които бързо набират популярност и започват да присъстват все по-често в ежедневното ни меню.

Личи

Според китайците, в плода е изразена максимално енергията Ян – на силата и светлината, вятъра и огъня. Древна притча пък гласи, че китайският император е изпратил своите стражи в далечни земи, за да наберат плода, който с аромата и сладостта си, ще спечели сърцето на неговата любима. Освен да спечелите нечия любов, екзотичното личи има много полезни свойства. Плодът е богат на витамини С, калий, калций, фосфор и магнезий. Повлиява благоприятно върху черния дроб, бъбреците и белите дробове. Препоръчва се на хора, страдащи от диабет, анемия и проблеми с храносмилателната система. Богат е на фибри и същевременно с това има ниско съдържание на калории. В състава му влизат химични съединения, които са изключително важни за обмяната на въглехидратите, протеините и мазнините. Това го прави много подходящ за хора, които са на диета и водят здравословен начин на живот.

Годното за консумация личи има розов до червен цвят, без петна и големината на ягода. Избирайте личи с дръжка. Цветната обвивка не се яде, но е много лесна за премахване. Вътрешната част е бяла, със сладък вкус и приятен аромат. Именно заради това, екзотичният плод влиза в състава на много десерти.

1533503Thinkstock / Guliver

Гуава


Този екзотичен плод е много сладък и ароматен. Заради уникалните си вкусови качества и здравословни предимства, гуавата лесно се вмества в класацията ни за суперхрани. Тя е бедна на мазнини и калории, но богата на витамини, минерали и антиоксиданти, които играят важна роля при предотвратяването на рак, инфекции и стареене на кожата. Плодът е идеален за хора, които искат да намалят теглото си, без да загубят ценните за организма протеини, витамини и фибри. Диетичните фибри в гуавата спомагат за регулиране нивата на кръвна захар при диабетиците. Сокът от гуава лекува зъбобол, възпаление на венците и убива бактериите в тялото ни. Богат е на витамин А, което го прави отлично средство за подобряване на зрението. Облекчава симптомите на диария и подпомага дейността на мозъка.

Избирайте само плодове без петна, които подават на натиск. Различните сортове гуава има и различен цвят на ядивната част. Най-масово продаваният плод е със зелена кора и розова месеста вътрешност. Тя е много сладка и ароматна. Най-добре е да хапвате прясна гуава, за да извлечете максимално полезните й свойства, но може и да си приготвите от нея вкусен десерт с много ползи.

1533463Thinkstock/Guliver

Маракуя


Маракуята е растение от семейството на Страстоцветните, заради което носи прозвището "страстен плод". Като суперхрана, на маракуята се преписват различни здравословни ползи. Ако имате проблеми със стомаха и храносмилането, екзотичната маракуя е решението на проблемите ви, заради богатите на целулоза семена. Съдържа химични съединения, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Високото съдържание на антиоксиданти я прави чудесен противник на коварната болест, наречена рак. Сокът от маракуя спомага за премахването на свободните радикали в организма и ускорява регенерирането на клетките и тъканите. Добър помощник е в борбата с вирусите.

Маракуята е с овална форма и цветът й варира от тъмно лилав до светло жълт. Избирайте големи, тежки и здрави плодове със сбръчкана кора – това значи, че маракуята е узряла. За да си хапнете от екзотични плод, разрежете го през средата и издълбайте с лъжица вътрешността. Ммм! Вкусно и полезно!

Карамбола

Карамбола е т.нар. "звезден плод". Названието идва от формата на резенчетата на плода. Въпреки ниското си съдържание на калории, карамбола има редица полезни свойства. Един плод съдържа 76% от дневните нужди на организма за витамин С. Това го прави много подходящ при настинки и грипове. Антиоксидантните му свойства спомагат за елиминирането на свободните радикали в организма. Карамбола понижава "лошия" холестерол и подпомага действието на ензимите. Диетичните фибри го правят подходящ продукт за хора, които имат храносмилателни проблеми. Проучвания са доказали, че в химичния състав на екзотичния плод влизат вещества, които понижават значително риска от сърдечно-съдови заболявания и помагат при увреждания на кожата.

Ако искате да опитате този вкусен и полезен плод, изберете такъв, който има равномерен жълт цвят и кафеникави крайчета. Плодът не трябва да е омекнал. Малките плодове нямат сладък, а по-скоро стипчив вкус, докато по-големите са с по-мек вкус, заради по-ниското съдържание на оксалова киселина.Най-добре е да го хапвате на салата, но не бива да се прекалява с него.

1533450Thinkstock/Guliver

Черимоя

Черимоята е позната още като "златната перуанска ябълка". С атрактивния си външен вид, години наред черимоята е отглеждана като декоративно растение за украса. Самият Марк Твен твърди, че това е най-прекрасният от всички плодове. Освен красив и вкусен, плодът е и много полезен. Богата е на редица витамини и минерали. Но трябва да внимавате със семките – те са отровни. Задължително трябва да ги отстраните преди консумация. Ако бъде инжектиран човек със сок от семките на черимоя, това може да доведе до парализа. Затова учените разработват вид без семки. Смята се, че изкуствено създаденият плод, ще бъде следващият банан.

Плодовете са зелени отвън, с форма на сърце. Придобиват кафеникав отенък, след като узреят и омекнат. Сърцевината на плода, която всъщност се яде, има кремав цвят и изключителен вкус, съчетаващ в себе си най-доброто от ананаса, банана и мангото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април