Време е за... черници

Не е късно да се възползвате от този плод
Време е за... черници

Лятото е сезонът на плодовете и е хубаво да се възползваме от този факт. Вече ви предложихме идея как да се разхладите с диня, а сега решихме да ви подсетим и за един малко позабравен плод или може би просто не много масов – черницата. Сезонът на черниците е точно сега и това е хубав повод да се информираме за ползите от този плод.

В България са разпространени два вида черници – черна и бяла. И двата са много вкусни, но е трудно да се снабдите с този плод, освен ако не отглеждате такова дърво. Черниците са много нетрайни и трябва да се консумират непосредствено след набирането им. В някои био магазини се срещат и изсушени черници, които трябва да имат етикет с информация за произхода.

Плодовете на черницата са много богати на витамини, най-вече A, C и B2.

100гр. черници съдържат:

43 калории

9.8 гр. въглехидрати

1.44 гр. белтъчини

1.7 гр. фибри

0.4 гр. мазнини959266 .Bambo. / photo on flickr

От плодовете на черницата се правят компоти, мармалади, сокове и вино, а листата могат да се сварят на отвара, която е полезна най-вече за укрепване на имунната система. Плодовете са препоръчителни при сърдечноболни, а белите черници подобряват зрението.

Рецепти с черници няма да ви предлагаме, защото са най-вкусни веднага след набирането си в натурален вариант. Само ще ви подсетим, че черните черници цапат много, така че внимавайте докато хапвате.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май