Вкусните новини днес: черницата

И нейните суперплодове
Вкусните новини днес: черницата

Когато бях дете, заедно със сестра ми си направихме къщичка в клоните на една черница. Ако се чудите защо избрахме точно това "неудобно" дърво, за да си построим жилище, бързам да ви отговоря – заради плодовете му, разбира се! Понеже страшно много ги обичахме, открихме практичен начин да бъдем на една ръка разстояние от тях ;)

Освен, че са ужасно вкусни обаче, мъничките симпатяги (често наричани "дуди" и с всякакви други атрактивни имена), могат да се похвалят с куп хранителни достойнства.

Всъщност, те са плодове на род покритосеменно растение от семейство Черничеви. От въпросния род съществуват около 10 вида дръвчета, разпространени на много места по света и главно в региони със субтропичен климат. У нас пък си имаме бяла и черна черница - и двете са ми абсолютни фаворити, не се съмнявайте.

Истината е, че днешните герои имат заслужена репутация на суперхрана. Да започнем с това, че те са сравнително добър източник на витамин C, К и B2. Снабдяват ни с така необходимите за организма магнезий, калий, фосфор и калций – ценни минерали с важни функции в тялото.

Най-готиното е, че плодчетата на черницата съдържат огромно количество вода, което ги прави изключително добри помощници в хидратирането през горещите летни дни. Известни са със своето силно диуретично и слабително действие, заради което консумацията им често се препоръчва при запек и други подобни проблеми.

inm.comВ "дудите" може да откриете още и прилична доза фибри. Смята се, че популярните влакнини също съдействат за подобряване на храносмилането.

Бонусът е, че "децата" на черницата имат нисък гликемичен индекс – около 40. С други думи, редовният им прием би могъл да ни помогне да поддържаме стабилни нива на кръвна захар.

Що се отнася до калоричността, в 100 грама продукт има около 43 калории, като по-голямата част от тях са под формата на въглехидрати.

Въпреки че не са особено калорични, съветвам ви да ги консумирате с едно наум. 

Интересното е, че листата и кората на черницата също могат да се похвалят с лечебни характеристики.

От тях, например, някои хора си приготвят различни отвари за засилване на имунитета, както и инхалации срещу респираторни проблеми.

Е, аз предпочитам да похапвам плодовете ѝ :) А може би много скоро ще се опитам да нахраня с тях и кожата си... Пожелайте ми успех! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 12.07.2012 | 22:17
    Майка ми дори прави сладко от тях - уникалноооооооо
  • 1
    от Не е посочен | 08.07.2012 | 17:13
    Като дете съм изяяла много дуди;имахме си в изобилие,защато одглеждахме копринена буба; помня,че с яденето на дуди има и падане от черницата...детска му работа...правехмеси "шира",мачкахме и исцеждахме,а после си пиехме питието..Спомени!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април