Витамин C, моля

Или няколко храни, които ще ни снабдят с прилични дози аскорбинова киселина през зимата
Витамин C, моля

Хайде, де, стига с тези портокали и мандарини! Вярно е, че същите са ценен източник на така прехваления витамин C, но има къде-къде по-добри от тях на пазара. Отворете широко чантата си и я напълнете с:

Киви

По един плод да изяждате на ден, пак ще е "файда", както биха казали старите хора. Нещо повече, той напълно ще задоволи дневната нужда на организма ви от аскорбинова киселина. При това - на 100%. Можете да консумирате киви в натуралния му вид или да го превръщате в шейк, например. Замразявайте го, ако щете, и после го инкорпорирайте в десертите си. Изборът е във вашите ръце.  

Карфиол и броколи

Вижте ги - направо "пращят" от витаминозност! Бонусът е, че в тях присъстват ценни минерали и други полезни хранителни вещества, които увеличават тяхната полезност. Брюкселското зеле, което също е от тяхната задруга - уважаваното семейство Кръстоцветни, е другият шампион в "C категория". Е,  в действителност то не е толкова често срещано на българската трапеза, но през последните години все по-упорито налага присъствието си на нашенския пазар и търси компания.

Ананас

Да, той е страшен "гъзар" и е много, много полезен. Но най-важното: отличник е по снабдяване на организма с витамин C. Може би наистина е малко труден  за обработка, но така е с хубавите неща... Трябва да се поизмъчиш, за да ги получиш. 

Дюлите, ябълките и крушите

За тях е ясно. Имат си аскорбинова киселина в излишък и са готови да я споделят с всички желаещи.

Имайте предвид, че усвояването на витамин C, а и на всяко друго вещество от организма на всеки отделен индивид зависи от много фактори. Иначе казано, възможно е и да не се събудите "аскорбинови" след похапване на изброените по-горе. Но нищо не ви пречи да свалите и разнообразите портокаловата диктатура :)  

ключови думи:
витамин C храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април