15 здравословни ползи от употребата на канела

Направете разумен избор!
15 здравословни ползи от употребата на канела

Канелата е суперподправка с многобройни ползи за здравето. Представлява малко дърво, което принадлежи към семейството на Lauraceae. Дървото на канелата се счита, че произлиза от Шри Ланка, но сега се отглежда в много тропически страни, включително и Мексико. Канелата се бере, суши и стрива, за да пристигне при крайния потребител във вид на подправка, но може да се употребяват и канелените пръчици.

Съществуват четири основни разновидности на канелата: Cinnamomum cassia, Ceylon cinnamomum, Indonesian cinnamomum и Vietnamese cinnamomum (Saigon cinnamomum). Цейлонската канела (Ceylon cinnamon) известна още като "истинска канела” се различава съществено от най-разпространената Cinnamomum cassia или известна като китайската канела. Цейлонската канела съдържа минимално количество кумарин, има деликатен сладък аромат, вкус и наситен светлокафяв цвят.

Цейлонската канела се приема за най-качествения вид канела, която носи многобройни ползи при ежедневна употреба. Истинската Цейлонска канела се различава съществено с останалите три вида по редица параметри в състава и лечебните им свойства. Ето така изглежда Цейлонската канела:

1562066Thinkstock/Guliver

В останалите три изброени вида канела се съдържа веществото кумарин, което ако се използва извън препоръчаната дневна доза е силно токсично и води до поражения върху черния дроб и вреди на бъбреците. Освен това в редица научни статии, на които съм попадала през годините в шведски издания се твърди, че прекомерната употреба на най-разпространените и по-евтини видове канела са дори канцерогенни.

Кумаринът си противодейства с медикаменти, разреждащи кръвта. Съдържанието на токсичното вещество е 1 000 пъти по-голямо в китайската канела отколкото в Цейлонската канела. Една чаена лъжичка от Касия (Cinnamomum cassia) съдържа около 5.8-12.01 милиграма кумарин, което е над допустимата доза от 6.0 милиграма за човек с тегло около 60 килограма.

Как да различите Цейлонската канела от Касията? 

Цейлонската канела е по-сладка, а китайската по-пикантна. Те се различават също така и по аромат. Канелените пръчици на Цейлонската изглеждат по-груби, но в действителност са по-крехки и дори можете да ги дъвчете с лекота. Касията е с дебела и твърда кора.

1562067Thinkstock/Guliver

За да се насладите на ползите, които ще ви изложа в 15 причини е необходимо да проверявате източника и производството на канелата. Имайте предвид, че Цейлонската канела е в пъти по-скъпа от всички останали видове и това не е случайно! 

Лечебните способности на канелата се дължат на трите активни компоненти в етеричните масла, намиращи се в кората: синамил ацетат, канелен алдехид и синамил алкохол. Освен това канелата е отличен източник на манган, фибри, желязо и калций, които са основните хранителни вещества за нашето тяло.

1. Превенция на рак
В изследване публикувано от изследователи в Министерството на земеделието в САЩ в Мериленд разкрива, че канелата намалява разпространението на левкемия и лимфома на раковите клетки.

Според учените канелата инхибира действието на някои ензими, фосфатази, които играят важна роля за улесняване на клетъчното делене.

2. Регулира кръвната захар и действа отслабващо
Проучванията показват, че канелата съдържа някои полифеноли, които могат да помогнат на хората с диабет тип  2 да регулират нивата на кръвната захар. Изследване публикувано в списание Diabetes Care през 2003 година установило, че хората страдащи от диабет тип 2, които приемали всекидневно между 3 и 6 грама канела дневно в продължение на 40 дни са отчели намаляване на кръвната захар от 18 до 29%.

3. Намалява холестерола
Калцият и фибрите в канелата действат буквално като четки на организма. Съществуват редица натурални рецепти, с които можете да постигнете изчистването на организма от вредния холестерол.

4. Подобрява когнитивната функция
Канелата действа като стимулант, благодарение на аромата, вкуса и съдържанието си. Подобрява паметта и действа позитивно и върху зрението.

5. Подобрява кръвообращението
Канелата съдържа кумарин, който в малки дози е изключително полезен. Той е познат като "разредител на кръвта”, която помага в циркулацията на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечни заболявания. Въпреки това, хората с нарушения в кръвосъсирването и приемащи лекарства за разреждане на кръвта – не трябва да приемат канела.

1562341Thinkstock/Guliver

6. Ставни болки и възпаления
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, канелата помага при облекчаване на болките и намаляване на възпаленията. Проучване проведено от изследователите в Университета в Копенхаген, пациенти, на които им са давали по половин чаена лъжичка канела с 1 супена лъжица мед всяка сутрин преди закуска са имали значително облекчаване на ставните болки и то само в рамките на 1 месец.

7. Срещу гъбични инфекции
Канелата има противогъбични и антибактериални свойства, които са изключително ефективни в борбата с подобни инфекции. Помага в унищожаването на микроби в жлъчния мехур както и при стафилококови бактериални инфекции.

8. Отлично средство против настинка и възпаления на дихателните пътища
Канелата е отлично средства за общи или тежки състояния на грип или настинка. Приемайте по една супена лъжица мед с ¼ чаена лъжичка канела в продължение на 3 дни. По този начин бихте се справили с хронична кашлица, болки в гърлото и при простуда.

9. Подобрява храносмилането
Канелата е ефективно средство за подобряване на храносмилането. Помага премахването на нежеланите газове и подобрява усвояването на храната. Алкализира организма като елиминира повишената киселинност, ефективно средство срещу диария и сутрешно гадене.

10. Облекчава менструалните спазми
Канелата е изключително полезна за здравето на жените, тъй като помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорт.

11. Против зъбобол
Канелата е добро средство и при зъбобол. Направете си паста от мед и канела като нанасяте върху болния зъб докато стигнете до кабинета на зъболекаря.

12. Подобрява имунитета
Сместа от мед и канела е отлично средство и за укрепване на имунната система, премахване на умората.

13. Елиминира лошия дъх
В случай, че сте яли чесън или имате усещането, че устата ви мирише лошо – комбинацията малко мед с канела във вид на гаргара ще премахне неприятния дъх.

14. Против главоболие
Канелата се справя успешно с главоболието както и с високото кръвно налягане.

15. Намалява инфекциите на пикочните канали
Отлично средство срещу цистит, ако редовно ползвате по малко количество канела.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април