Хайлайна или живота!

В главните роли: Търсачът на силни усещания и Опънатото между скалите въже
Хайлайна или живота!

Всички знаете какво е ходене по въже, нали така? Виждали сте го в цирка, по филмите или в двора на съседите. Съвременният човек обаче е презадоволен от старите игри на смелост и ловкост и затова ги видоизменя, като ги прави по-интересни и предизвикателни. Е, представяме ви един от новите екстремно-опасни гъдели на човечеството: хайлайн.

Той всъщност е разновидност на слеклайна (от английски език: slackline), който също е вид ходене по въже. Само че прилагателното slack ни напомня: за разлика от традиционното балансиране по опънато въже, в слеклайн ходещият се опитва да обуздае с тялото си едно отпуснато, по-свободно висящо въже.

За да бъдем по-точни, трябва да кажем, че при първия вид балансиране, човекът ходи по плетено твърдо въже, а при втория се използва по-широка, мека лента, най-често от синтетичен плат.

И докато в чистия слеклайн смелчаците показват умения на люшкащо се въже, опънато между дърветата в парка, то при хайлайна надморската височина е значително по-голяма. Лентата за хайлайн най-често се опъва между две скали в планината или над водна повърхност. Този вид ходене по въже днес се счита за най-атриктивния и опасен стил в слеклайнинга.

Феновете на екстремните демонстрации обаче не се задоволяват само с ходенето по въже. Веднъж, щом платът е опънат над пропастта, умелите авантюристи опитват сили в скачането, лягането, ходенето назад и други подобни акробатични номера. Поради тази причина, докато изпълняват трикове, ходещите винаги биват обезопасени с допълнително въже, което... на практика им спасява живота в случай, че изгубят равновесие.

На финала ви даваме време да си поемете въздух, за да може да не дишате, докато следите с очи екстремното приключение, наречено хайлайн. Бихте ли опитали, а?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май