Физическо натоварване според възрастта

Физическо натоварване според възрастта

Ако сте на 20 години

Не си казвайте, че имате време, че сте още млади и няма нужда да спортувате и да се движите. Дори да сте слаби като фиданки и да се чувствате добре, отделяйте време за фитнес и упражнения. 20-те години са времето, в което да се погрижите мускулите ви да заякнат, да запазите гъвкавостта и издръжливостта си.

Спортувайте два до три пъти седмично по 30 минути. Правете упражнения с тежести, лицеви опори, кардио тренировки.

Това е и идеалната възраст, в която да се научите да се справяте бързо с различни стресови ситуации. Спорт, медитация, дълги разходки – те ще ви помогнат в начинанието.

Ако сте на 30 години

Упражнения за баланс, разтягане, разходки, упражнения за отпускане на мускулите – всички те е добре да присъстват в ежедневната ви спортна програма. Отделяйте по 15 – 20 минути за спорт всеки ден. Или спортувайте 2 – 3 пъти седмично 30 до 60 минути.

Не е задължително да стоите във фитнес залата. Правете кратки упражнения за раздвижване у дома и ги комбинирайте с друг спорт.

30те са времето, в което вече със сигурност работите и най-вероятно сте стабилно заседнали пред компютъра. Това може да ви донесе болки в гърба, раменете и шията, ако седите неправилно или столът ви е неудобен. Плуването ще ви помогне да се справите с проблема. Но непременно го съчетайте и с друг тип физическа активност – каране на колело, танци.

Ако сте на 40 години

Започвате да се борите с натрупването на мазнини около корема и намаляването на мускулната маса. Ако и стресът ви идва в повече, завишените нива на кортизол ще доведат до проблеми с килограмите.

Сега е моментът да използвате редовно уменията за справяне със стресови ситуации, които се развиват през 20-те. Пропуснали сте този етап? Не се тревожете. Консултирайте се с диетолог и фитнес инструктор. Направете с тяхна помощ програма за тренировки и здравословно хранене и я спазвайте. Най-вероятно поне два пъти седмично за около час ще трябва да се потите в залата.

Ако сте на 50 години

Това е времето, в което започват да се обаждат някои малки болежки. Като болките в колената например. Затова, ако досега сте практикували джогинг, време е да спрете и да се ориентирате към плуване. Посещенията на часове по пилатес или йога ще ви помогнат да укрепите коремните муски. А аеробните упражнения ще са от полза за здравето на сърцето ви.

Ще забележите, че ви отнема повече време да се възстановите след дълга тренировка. Затова е добре да спортувате по малко всеки ден.

Ако сте на 60 години

Не е вярно, че сте твърде възрастни за упражнения и спорт. Напротив! Движението ще ви позволи да останете в кондиция и добро здраве по-дълго време. Разбира се, физическата активност трябва да е съобразена с възрастта и здравословното ви състояние. Веднъж седмично вдигане на тежести, три пъти седмично леки упражнения, с които да поддържате тялото си гъвкаво – най-добре е да се обърнете към специалист, който да ви направи тренировъчна програма.

Ако сте на 70 и 70+ години

Не се отказвайте от физическа активност. Тя ще ви държи във форма. Правете леки упражнения. Продължете да работите за сила, гъвкавост и баланс по малко всеки ден и ще се чувствате отлично.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април