Физически активните хора са в по-добра форма

Спортът ускорява ефекта от диетите за отслабване и забързва метаболизма
Физически активните хора са в по-добра форма

Спортът и активният начин на живот ускоряват ефекта от диетите за отслабване повече отколкото самият състав на храните, особеностите на човешкия метаболизъм и устройството на чревната микрофлора.

Това твърдят учени в доклад, публикуван в списание Medicine & Science in Sports & Exercise.

"Много наши колеги твърдяха, че упражненията не играят сериозна роля в процеса на загуба на тегло, тъй като увеличават апетита, което води до увеличаване на приема на храна и намаляване на активността като цяло. Ние сравнихме как диетата и физическите упражнения се отразяват на теглото по отделно", казва Вики Виейра - Портър от университета в град Колумбия, щата Мисури.

Портър и нейните колеги стигнали до извода, че диетата и физическите упражнения еднакво влияят върху процеса на загуба на тегло, след като проследили как отслабват няколко плъха с наднормено тегло. 

Те разделили гризачите в три групи - първата се хранела с мазни храни и тичала в кръг, другата била подложена на ограничен режим на хранене, а третата се хранела толкова, колкото желае, без да се занимава с упражнения.

Няколко седмици по-късно учените сравнили състоянието на плъховете. Както очаквали биолозите, последната група плъхове затлъстели, а другите – на ограничен режим на хранене, отслабнали и станали относително здрави.

В същото време плъховете – "спортисти", които не се ограничавали с храната, били с по-малко тегло от гризачите от другите две групи и са по-здрави от гледна точка на метаболизма, отколкото техните "конкуренти", въпреки че са яли нездравословна храна.

"Като цяло, плъховете, занимаващи се с физически упражнения, имаха по-добро ниво на метаболизъм, те бяха по-активни от своите родственици, дори когато не бягаха в кръг, а тяхната чревна микрофлора се подобри, което вероятно им помага да не затлъстяват, в сравнение с плъховете от другите групи. Тези изводи показват, че упражненията са от решаващо значение в борбата срещу затлъстяването, особено в младостта и детството ", заключава Виейра – Портър.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април