Три-три-триатлон!

Да се подготвим за това изпитание по издръжливост. С тези супер съвети от американския треньор Рич Гузман
Три-три-триатлон!

Най-важното

За родина на триатлона се смята Франция. Той възниква още през 1920 година, но дълго време остава само хоби на група запалени ентусиасти.

Първото официално състезание е проведено години по-късно, през 1974 година, в Калифорния. Организират го двама американци - Джак Джонстоун и Дон Странахан.

Три в едно. Плуване, колоездене и бягане... в една сесия. Ето това наричаме спортно предизвикателство, на което, признаваме си, не смятаме да се подлагаме скоро.

Всъщност, ако трябва да бъдем максимално информативни, у нас триатлонът все още е спорт, който има наистина ограничен брой почитатели. Причините са много, а като една от тях можем да посочим лисата на достатъчната му популяризация. Повечето състезания се обявяват или прекалено късно, или... не се обявяват по правилния начин. А това е грешка, от която и страна да го погледнем.

Защото става въпрос за едно наистина интересно и вълнуващо спортно изживяване – твърде любопитно дори и да се гледа само отстрани =)

А в случай, че сте част от малката група родни три-ентусиасти, тези съвети на американския треньор Рич Гузман ще ви бъдат наистина полезни. И може би ще ви помогнат да спечелите следващото състезание, както и да подобрите собствените си рекорди.

Рич е персонален инструктор на любимата ни актриса Хилари Суонк. Освен нея обаче, той е тренирал още куп холивудски звезди. Хубавото е, че съветите му могат да се приложат и във всяка друга спортна дейност, с която сте се захванали.

Вижте няколко от тях:

Тренинг на живо

Три-три-триатлон!

"Подготовката за състезание по триатлон никога не е лесна", обяснява Рич. Според него тя трябва да се извършва по правилния начин. Който е...

"Редовната сесия по плуване в басейн не е достатъчна, за да ви направи победители. 

Защото когато влезете в океана (в морето, в нашия случай – бел. ред от автора) и големите вълни ви пернат по носа, ще разберете, че всъщност изобщо не сте готови. Нито сте способни да плувате при тези условия.

По същия начин, класът по спининг не е като да се спускате с колело по планински хълм... Най-малко, в залата не се сблъсквате с т. нар. съпротивление на въздуха, което има потенциал сериозно да намали скоростта и да ви остави в последните редици на колоездачите. А в плувния басейн няма шанс да усетите силни океански течения", шегува се експертът.

В този смисъл, той съветва да оформите програмата си близо до реалността, като я изкарвате редовно навън. Само така ще получите представа за това, което ви предстои.

Релакс за победа

Когато преподава на атлети в гимназията, Гузман установява една много важна закономерност. Най-добри резултати генерират онези спортисти, които са най-спокойни, отпуснати и уверени в себе си.

"Физическата подготовка е толкова важна, колкото и психическата", споделя експертът.

По тази причина във всяка тренировка той включва и йога упражнения, както и определени дихателни практики. Освен това, винаги кара трениращите да си представят сложни ситуации (като, например, че ги блъска голяма и силна вълна) и ги кара да излизат от тях мислено.

На равни части

Да се тренират всички дисциплини, по равно, е важен принцип в триатлона.

"Нужно е да изпълнявате по две сесии от тях седмично, за да се чувствате готови. Нещо повече: всеки път трябва да ви гони стремеж да ставате по-бързи", допълва той.

Правилното гориво

"Хората си мислят, че трябва да изядат цяла пица или три килограма паста, за да се снабдят с нужната енергия за състезание по триатлон. Но аз им препоръчвам да хапнат риба и кафяв ориз нощта преди това. А на сутринта – прилична порция овесени ядки", казва Рич.

"В крайна сметка за да бъдете добри триатлети, трябва да напуснете комфортната си зона", заключва накрая той.

Е, а ние можем да ви пожелаем само... успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май