Треньорът по кросфит Виден Нешев: Нямаме уреди, ние сме машините, които движат нещата!

Кросфитът е спортът, който ни учи да се борим
Треньорът по кросфит Виден Нешев: Нямаме уреди, ние сме машините, които движат нещата!

Кросфит упражненията са циклични, правени под различна интензивност и продължителност. Основните компоненти, около които той се върти, са вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика. От тях тръгват подразделенията на спорта. За да приведем теорията към практика, екипът ни се свърза с треньора по кросфит Виден Нешев.

Виден или както го наричат хората от залата – Дени е на 26 години. За човек, посветил висшето си образование и свободното си време на спорта, е нормално активните тренировки да са се превърнали и в начин на живот. Но от 3 години насам, откакто е и треньор, Дени е убеден, че кросфитът го е научил да се бори.

Влизам в залата му и сякаш се чувствам на грешното място. Забелязвам Дени да надъхва един от трениращите, че му остава още малко и че "няма не мога". Това е и едно от 10-те му златни правила за успешна тренировка.

1517145Личен архив

Здравей, Дени. Къде са ви уредите?


Нямаме уреди. В уреди се превръщаме самите ние, ние сме машините, които движат нещата. Използваме собственото си тяло и си помагаме с лостове, щанги, пудовки, медицински топки и дъмбели.

Добре, тогава от какво се състои всяка тренировка?

Започваме с хубава загрявка на цялото тяло, преминаваме през същинската тренировка и завършваме с разтягане. Всеки ден имаме различна тренировка на деня, която няма нищо общо с другите. В определен ден от седмицата имаме т.нар. "skill day”, в който учим нови движения, характерни за спорта, или надграждаме уменията си по познатите.

А какви са тези характерни движения?

Ами те са много. Но най-любимите на всички са бърпи, тръстер и суинг. Тези трите описват кросфита като цяло. Бърпито е лицева опора, след която се изправяш, скачаш и пак падаш за лицева. Тръстерът е упражнение с щанга, поставяш я на нивото на раменете, като тежестта на тялото пада върху петите. Клякаш с щангата и енергично се изправяш, вдигайки я над главата. Суингът е движение, което се изпълнява с пудовка. Приклякаш, държиш гърбът изправен, хващаш пудовката с две ръце и я залюляваш между краката. Целта е да я изтласкаш до нивото на раменете като гърбът е изправен през цялото време.

Като цяло всеки комплекс (основната тренировка) е различен. Има тренировки, при които трябва да изпълниш упражненията максимално бързо. Има и такива, при които за определено време трябва да постигнеш най-голям брой повторения. А за трети определящи са максимално вдигнатите килограми. Всеки комплекс си има име. Кръстен е или на загинал войник или както кръщават ураганите – с нежни, женски имена.

1517146личен архив

Тренировки с женски имена, ама с щанги, подувки и лостове...


Знам какво си мислиш, но не си права. Това е спортът, който е подходящ за всеки, независимо от възрастта и пола. Няма мускул в тялото, който кросфитът да не развива. Тези тренировки не са само за мъже. При нас кондиционни тренировки тип кросфит тренират както дами, които вече са "направили тяло", както се казва на жаргон, така и тези, които искат да достигнат мечтаните килограми. Отслабването при нас е изключително здравословно и цялостно. И няма такова нещо като увиснала кожа.

Освен това спортът е подходящ и за хора с контузии. Тези, които имат проблеми с двигателната система или възстановяващите се от операция, могат да тренират кросфит. Ние работим конкретно в проблемната зона, за да им помогнем да изградят отново мускулатура, с която да превъзмогнат травмата.

Много си приличат упражненията в рехабилитационните центрове и тези в кросфит залата. И е много важно трениращите да не спестяват контузиите на треньора си, за да им помогне и да се предотврати претоварване и допълнително травмиране.

Значи годините, полът и килограмите нямат значение в този спорт, стига да си кажеш слабите места?

Не, всеки може да тренира кросфит. Достатъчно ти е само желание и чисти обувки, останалото е от нас. Дори не е нужно да имаш някаква специална екипировка, тениската и спортното долнище са аутфита на трениращите.

Без никакви ограничения, така ли?

Що се отнася до хората, които искат да тренират - не. Но ние си имаме едни десет правила, които държим всеки да прочете преди да влезе и да се спазват. Най-важно е да оставиш егото си на влизане. И да слушаш треньора си, разбира се. (смее се) Основният ни приоритет е да научим хората да изпълняват технически правилно движенията, за да няма контузии. Затова в началото на тази година организирахме двудневен семинар по щанги с многократния световен и европейски шампион в тази дисциплина - Георги Марков. Той много помогна на участниците да изчистят техниката си и им отвори очите за това "как се правят щанги".

1517152личен архив

А кросфитът не е ли нещо като групов спорт? Виждам, че всички дружно изпълняват еднакви упражнения. (и му посочвам дъската, на която е написана тренировката на деня)


Така е, това е днешната тренировка. Но треньорите обръщат на всеки отделно внимание и следят за правилното изпълнение на упражненията, както и броя повторения. Защото ако лъжеш в бройката, лъжеш само себе си. Независимо дали днес ще дойдат начинаещи или напреднали да тренират, ние подхождаме към всеки индивидуално за ползотворното изпълнение на една и съща тренировка.

Как така уж еднаква, а всъщност различна за всеки тренировка?

Ами ако ти днес тренираш за пръв път, ще ти дам да направим 5 бърпита вместо 10. И килограмите при упражненията с тежести с времето ще се увеличават, но начинаещите започват с минимални килограми. Затова никой не трябва да се притеснява от другите в групата. Дори и той да е начинаещ и да мисли, че няма да успее да догони напредналите. Ще успее, просто му трябва време.

Не трябва да се състезаваме с останалите, така ли?

Не и по време на тренировка. Иначе има кросфит състезания. Миналата година хората от нашата зала се представиха много добре на Spartan Race. Toва е много популярно състезание, което представлява 15 километра бягане в пресечена местност с 25 силови препятствия по трасето. Сега предстои Survivor Mode и се надяваме и там да се представим добре.

1517151Личен архив

А като за финал, можеш ли да ми предложиш една тренировка за начинаещи и една за напреднали?


За човек, който до сега не е имал сблъсък с такъв вид спорт, бих предложил следното:

3 бърпита
5 набирания
7 лицеви oпори
10 коремни преси
Изпълнява се 5 рунда, за време.

За трениращите, които искат да проверят къде се намират на скалата на физическата активност, предлагам следния комплекс:

5 набирания
10 лицеви oпори
15 клека
Изпълнява се максимален брой рундове за 20 минути. Така човек може да провери в каква физическа форма е.

Благодаря ти, Дени за тази полезна информация относно кросфита!

И аз благодаря! И тренирайте кросфит, за да можете сами да си бъдете супергерои!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 6
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 6
    от Не е посочен | 17.06.2015 | 09:44
    "Треньорът по кросфит Виден Нешев" Значи, той може да е треньор по кросфит и без да е кросфит треньор... Както аз мога да пилотирам самолет и без да съм пилот... за кратко... 2 дневен курс не прави един човек повече или по-малко треньор, но защо да се лъжем?
  • 5
    от Не е посочен | 12.06.2015 | 20:24
    по-добре ли ви стана, като изтрихте разговора? Или Виден резко се сертифицира?
  • 4
    от Не е посочен | 12.06.2015 | 14:49
    Това вече е професионална реакция. Браво Fit&Well. Журналистиката има своите правила и те не включват подмяна на факти. Собствената дейност - благодаря, може да разгледате работата ми hotels.com. Проверявайте все пак като пишете и не подвеждайте читателите си, не е професионално.
    И на мен ми се иска на пасата си да сложа табелка ауди, но не става

    А иначе - колкото повече хора тренират, толкова по-добре.
  • 3
    от Не е посочен | 12.06.2015 | 14:16
    много интересно обяснение :) защото заглавието допреди 30 мин беше "треньорът по кросфит". В подзаглавието пише "Кросфитът е спортът, който ни учи да се борим". В първото изречение пише за тренировки по кросфит, а първият параграф завършва с "За да приведем теорията към практика, екипът ни се свърза с треньора по кросфит Виден Нешев"
    Има и едно дакова "Много си приличат упражненията в рехабилитационните центрове и тези в кросфит залата" - сиурно г-н Нешев рекламира друга зала? Както и още около 20 места, в които се говори за кросфит :)

    Та затова питам коментирам де, когато някой се представя за адвокат, проверяваме в Адвокатска колегия, когато някой каже, че е лекар - в лекарския съюз. Ако някой твърди, че е треньор по кросфит - проверяваме на сайта crossfit.com.

    Тук не става дума за това кой къде и какво може да тренира, ясно е, че кросфит всеки може да си тренира сам. Както можеш да си направиш вкъщи газирана напитка, на която да казваш "домашната ми кока-кола", но не можеш да я бутилираш и да сложиш етикет "домашната кока-кола на Иван Иванов"

    Поздрави :)
  • 2
    от Не е посочен | 12.06.2015 | 10:07
    Пепа, сигурна ли сте? https://map.crossfit.com/ Тук се вижда къде са лицензираните зали за кросфит. При списъка с лицензираните треньори също го няма. Дали не подвеждате читателите си?
  • 1
    от Не е посочен | 11.06.2015 | 10:32
    този младеж има ли сертификат за треньор? и залата му лицензирана ли е?

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април