Танцувай със: Стефан Дончев

Един чаровен старазагорец, който определено знае що е то ритъм
Танцувай със: Стефан Дончев

Признавам си, че невинаги съм танцувала добре (време за откровения). Всъщност, като дете бях истинско дърво на дансинга. Един ден ми писна от тоталната ми скованост и се записах на спортни танци.

Тогава стана чудо – намерих това, което безспорно ми липсваше много. Накратко казано, потопих се в свят на музика, на движение и на силни емоции, който така ме плени, че днес просто не мога да си представя живота без него.

За всичко е виновен инструкторът ми – Стефан Дончев. С големия си чар, с тънкото си чувство за хумор и с категоричния си професионализъм, Стефко може да накара всеки човек да пожелае да се разкърши.

Талантливият старазагорец има дълга кариера зад гърба си, участвал е в не едно състезание и е печелил куп награди. Преподава от години, а към настоящия момент – в собствения си клуб по танци в град Стара Загора.

Въпреки многобройните му ангажименти, успях да го "хвана" за едно кратко интервю и да го разпитам за това-онова.

Моля, потанцувайте с него в следващите редове:

Здравей, Стефане! Моята първа среща със спортните танци се случи благодарение на теб. Ти кога и как започна да ги практикуваш?

Започнах в края на 1992-та, тоест преди 20 години. Истината е, че стана на шега - моя съседка посещаваше подобни курсове и си търсеше партньор...

Всъщност, какво точно трябва да разбираме под определението "спортни танци"?

Тук влизат латиноамериканските и стандартните (т. нар. бални ). От своя страна, към латиноамериканските се отнасят: ча-ча-ча, румба, самба, джайв и пасо добле. Стандартните също са 5 - английски и виенски валс, танго, фокстрот и куикстеп.

Какво е хубаво да знаят начинаещите преди да се посветят на това занимание?

Най-важното е да обичат музиката и да имат желание да се движат в ритъма на любимите си парчета.

9b9b804d-9b95-461a-ad47-b569e453a8a3Стефан ДончевАз съм на мнение, че танцуването е спорт, отвсякъде погледнато. Ти какво смяташ по този въпрос?

Ако говорим за спортните танци - да, така е, те са спорт. Но удоволствието от танцуването също може да бъде голямо - особено когато има и тръпка!

Освен с денс практика, по какъв друг начин се поддържаш в добра физическа форма? И следваш ли определен хранителен режим?

Избягвам мазна храна. Като цяло ми е трудно да спазвам диета, но когато съм в състезателен период, това е наложително. Още повече, че тази година поднових състезанията след няколко години пауза. Поддържам формата си основно с танци - не само спортни, а също и с хип-хоп, стрийт денс и др. Ходя и на фитнес, макар и сравнително рядко.

Преди време отвори собствен клуб по танци в Стара Загора? Трудно ли беше начинанието и как се реши на него?

Преподавам от много години, но през 2007-та реших да създам StDance club. Исках да продължа да правя това, което ми харесва. Може би сега наистина е по-трудно, отколкото в началото, но пък работата си има своя чар.

Какви са твоите наблюдения – хората в коя възрастовата група проявяват най-голям интерес към спортните танци?

Работя с хора от всички възрасти, но определено най-голям интерес имат хората между 25 и 45 години.

А подходящи ли са за деца?

Да, танците са много подходящо занимание за деца и това вече е доказано. Развиват двигателната и музикалната култура, правилната стойка, пластичността, както и много други необходими качества, за да се чувства човек здрав и щастлив.

700160Стефан ДончевКой е най-любимият ти танц и какво най-много ти харесва в него?

Обожавам румба. Защото практикуването ѝ изисква много техника. В същото време е романтична и в нея има много духовност.

Забелязвам една доста интересна тенденция у нас – тази, че голяма част от българските мъже не искат да се научат да танцуват. И даже се гордеят с това. Какво би казал на въпросните мачовци?

Че грешат. Европейските мъже не са такива, а и жените харесват мъже, които танцуват.

И последен въпрос - защо трябва да се танцува?

Защото танците са красиви и те развиват цялостно. Освен това са наистина приятен начин за общуване...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май