Спортно вдъхновение: Филип Кроазон

Един много, много силен мъж
Спортно вдъхновение: Филип Кроазон

Признавам си, че съм франкофон до мозъка на костите си :)

Обожавам официалния език на Франция – да го говоря, да го слушам, да пиша на него.

Редовно се будя с френски шансони, харесвам френската кухня, падам си по френски парфюми...

Пристрастна или не, смятам, че французите са наистина, ама наистина вдъхновяващи хора. Или поне някои от тях. Такъв човек, например, е и Филип Кроазон.

44-годишният мъж едва ли някога ще стане толкова известен, колкото стана Феликс Баумгартнер със своя пословичен скок с парашут от ръба на Космоса. Но, ако питате мен, подвигът на Филип не е по-малко значим.

През август тази година, придружен от 36-годишния плувец Арно Шасри, мосю Кроазон приключи своята символична околосветска обиколкa по вода, като само за няколко месеца преплува близо 60 километра и "акостира" на 5 континента.

Значимото в цялата работа е, че французинът плува... без ръце и без крака, а с помощта на специални протези във формата на огромни плавници, прикрепени към 4-те му ампутирани крайника.

Историята

Филип загубва краката и ръцете си още през далечната 1994-та, когато е само на 26 години. Докато сваля телевизионната антена от покрива си, се докосва до електропровод с високо напрежение. Силният токов удар не го убива, но му отнема нещо изключително ценно.

Оттам нататък французинът повежда сериозна вътрешна борба със себе си, за да преодолее случилото се и да започне отначало. Минават месеци в адаптация, операции и изследвания...

Но успява! Куражът, смелостта и жаждата за живот му дават сили да продължи – като нов, по-силен човек.

Nager au-dela des frontieres

Впоследствие, с помощта на протези, се научава да ходи отново. Започва да плува и дори веднъж скача с парашут от 4,200 метра. Когато е на 42 години пък, през 2010-та, прави нещо уникално – преплува Ламанша за по-малко от 14 часа.

Прави го не само заради себе си, а и заради всички хора в неговото положение: "Не позволявайте на трагедията в живота ви да ви превземе", напомня Кроазон.

"Борете се!" е неговият апел.

Nager au-dela des frontieres

А аз просто няма какво да добавя... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май