Спортно вдъхновение: Джеймс Брадок–Късметлията

Винаги боксьор, независимо от обстоятелствата
Спортно вдъхновение: Джеймс Брадок–Късметлията

Джеймс (Джими) Брадок е роден през 1905 г. в Ню Йорк, в семейство на ирландски емигранти. Въпреки финансовите затруднения и претърпените контузии, след известно прекъсване на кариерата си, той се завръща триумфално на ринга и с това печели прякора си – Късметлията. Славата на Джеймс Брадок съживи биографичният филм The Cinderella man, който нашумя преди няколко години.

Брадок тренира аматьорски бокс още като тинейджър. На 21 години вече е в професионална лека-тежка категория. Той започва кариерата си доста обещаващо и три години по-късно има зад гърба си 44 мача, 21 от които печели с нокаут.

За това време Джими успява да си спечели славата на боец с мощна дясна ръка и "бронирана" брадичка. Боксьорът отбелязва загуба едва на 36-я си мач, когато се изправя срещу Джо Монте. След това поражение Брадок печели две срещи през 1928 г. Тогава никой не се надява, че младежът с ирландски произход ще извоюва победа срещу двамата си сериозни опоненти – непобедимия в полусредна категория Пийт Лацо и доста по-популярния боксьор в тежка категория, Тъфи Грифитс. И все пак, Джеймс го прави!

Щокиращият неуспех за Брадок идва на следващата година, когато пада от Томи Лугран. Тази среща е изключително оспорвана, играе се в петнадесет рунда и накрая съдията отсъжда победа за опонента на Брадок. Същият е морално съсипан и с нанесени тежки фрактури на дясната ръка. След този мач щастливата звезда на Джими сякаш започва да изтлява, тъй като той печели едва 11 мача за сметка на 21 загуби и 2 срещи с равен резултат.

Заедно с това в живота на талантливия боец идват и други трудности. Голямата депресия оказва жесток удар не само върху икономиката на САЩ, но и върху материалното положение на обикновените хора. Боксьорът вече не може да се радва на средствата, припечелени от спортната кариера. Той се качва на ринга все по-рядко и по-рядко, а трябва да изхранва семейството си. Затова Джими се завръща към старата си работа на докер. Същевременно получава и държавни помощи, което за него е равно на пълно унижение.

Травмите в дясната ръка на Брадок му пречат да се справя с работата си на пристанището, затова той започва да използва изключително лявата. Благодарение на това тя заяква и става по-силна от дясната.

През 1934 г. Джими получава шанса да се бие и го прави с повече хъс от всякога. Той не е стъпвал на ринга близо девет месеца, но няма какво да губи, затова се завръща към тренировките. За една година завоюва три победи, а през 1935 г. покорява най-големия връх в кариерата си, като отнема титлата на световния шампион в тежка категория - Макс Баер.

Късметлията не се разминава с щастието си въпреки всички трудности, които изживява. След успехите си той връща държавните помощи, получени по време на икономическата криза.

Но тук идва и голямото предизвикателство, което честолюбивият Джими (не) е трябвало да приеме – мачът срещу 9 години по-младия от него Джо Луис. Луис печели срещата и опустошава надеждите на Брадок, че ще може да подсигури завинаги семейството си с една последна победа...

Винаги сме се възхищавали на силата на човешкия дух, затова искаме да ви пожелаем и вие да бъдете винаги силни, независимо от трудностите, с които се сблъсквате. Ако пък ви е интересно какво горе-долу е представлявал прословутият мач между Късметлията и Баер, вижте видеото по-долу.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май