Скок във въздуха: спийдфлаинг

По-лудият вариант на парапланеризма
Скок във въздуха: спийдфлаинг

Миналият път хайлайнът събуди много емоции в малкия ни, но сплотен екип. Дотолкова, че започнахме да се питаме дали ни стиска да опитаме нещо подобно наистина. Отговорът за самата мен е все още неясен, но за сметка на това продължавам да ви облъчвам с допълнителни порции екстремни спортове. Този път главната ни цел ще бъде да "летим" в стил спийдфлаинг.

Въпросният спорт е комбинация между парашутизъм и парапланеризъм. Съществува още един хибриден стил, наречен спийдрайдинг, който е идентичен със спийдфлаинга, но се практикува през зимата и тогава към цялата екстремна мешавица се включва и каране на ски.

За спийдфлаинга е характерно стремглаво спускане с крака по планински склон, което е последвано от летеж с помощта на крило. Последното е по-малко, по-леко и по-маневрено в сравнение с това, използвано в класическия парапланеризъм, но пък не може да се използва в свободни скокове.

Друга разлика между е, че при парапланеризма се цели постигане на дълъг, балансиран полет, а при спийдфлаинга летежът е по-стремглав и може да включва различни въздушни трикове. Интересно е да отбележим, че скоростта, която може да се развие при полет, варира между 30 и 145 км/ч. В този смисъл, характерното за стила летене в близост до земната повърхност, както и бързото кацане, могат да бъдат предпоставка за множество наранявания и дори да бъдат фатални.

За да се насладим на изкуството на спийдфлаинга ви предлагам да погледаме долното видео. Летенето изглежда забавно, но в действителност сигурно е още по-забавно. Разбира се, това не бива да ви кара да мислите, че става от само себе си. Овладяването на спийдфлаинг изисква комбинация от различни физически и психически качества, а и отлично владеене на изходните спортове парапланеризъм и парашутизъм.

Готови, засилка, скооооок!...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май