Селска прическа за аеродинамика в колоезденето

„Отпред късо, отзад модерно“ или т.нар. мълет е вашият ключ към скоростното велосипедиране
Селска прическа за аеродинамика в колоезденето

Веднъж замалко да счупите звуковата бариера, но пукнахте гума и оттогава нещо не ви се получава номерът. Знаем как е, затова ще ви издадем една тайна. Има една прическа, която в английския език се нарича мълет, а на български е по-позната като "отпред късо, отзад модерно". Познавате я най-малкото, защото сте гледали доста футболни мачове през 90-те. Това, което не познавате, е фактът, че това е най-аеродинамичната прическа.

Не се опитвам да ви пързалям, тази информация е базирана на истинско изследване, проведено именно в края на споменатото преди малко десетилетие. Според списание Outside, учени от римския Università degli Biondi хванали един велосипедист на име Марио Чиполини и го поставили във въздушен тунел, като периодично слагали най-различни перуки на главата му, за да проверят точно кой стил оказва най-малко съпротивление. И това бил мълетът, хохохо! При това с цели 10 секунди по-бърз от класиралата се на второ място бръсната глава.

Ако се замислите, то си е напълно логично. Нали сте виждали онези каски от тип "Пришелецът", които са толкова смешни, че само аеродинамиката и лекотата им ги спасяват от изхвърляне. Ами, те са почти същото.879444Колаж: FitWell.bg

Молим ви, ако имате снимка, на която сте с мълет, на всяка цена ни я закачете на стената във фейсбук. Колекционираме си ги!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април