Разнообразието в тичането - задължително!

Осигурете си го
Разнообразието в тичането - задължително!

Рутината има крайно неприятния навик да се "настанява" във всяка сфера на живота – дори и в тренировъчната ви програма. Не позволявайте обаче на еднообразието да ви отнема мотивацията и радостта от спортуването.

Обратното, постарайте се да поддържате постоянен интерес към сесиите си, като променяте периодично честотата и интензивността им.

Ето как, например, ви съветваме да подходите към любимия си джогинг, така че последният да ви дава нови стимули за фитнес постижения.

  • Начертайте нов маршрут: Ако вече година "ползвате" една и съща алея в парка, може би е дошло подходящото време да пробвате някоя друга. Преди самата сесия обаче, проучете района и преговорете наум маршрута.

    Добре би било да сменяте пътеката поне веднъж седмично, за да натрупате по-бързо набор от няколко подходящи "дестинации" за тичане. След като го направите, може да разнообразявате маршрута само веднъж месечно.

  • Тичайте с партньор: Взаимно ще поддържате мотивацията си и ще споделяте така необходимия и за двамата спортен хъс. Не се разсейвайте обаче с излишни разговори. Заедно сте, за да тичате, а не за да приказвате, нали?

  • Поставяйте си нови цели: Ако бягате в едно и също темпо в продължение на години, сигурно вече ви изгаря адска жажда за предизвикателства. Предлагаме ви да изпробвате нов метод в тичането, а ако сте почитатели на продължителния джогинг, може да хвърлите едно око на любопитната тренировъчна програма на американския олимпийски шампион Джеф Галоуей.

  • Добавете към програмата си кросова тренировка: колоездене, плуване, сесия на елиптикал, йога. Изброените физически дейности са добри, защото не натоварват ставите, като в същото време укрепват мускулите.

  • Водете си дневник, но записвайте в него само важните неща: Такива, например, са фитнес идеите, които са ви хрумнали по време на сесията. Или с две думи: всичко, което може да ви помогне да разнообразите допълнително тренировката си.

  • Подобрявайте рекордите си седмично. Опитайте се да тичате по наклон или увеличавайте повторенията в сесията си. След добра загрявка тичайте километър и половина без да спирате, а следващата седмица увеличете темпото и разстоянието.

Основната ви цел е непрекъснато да изненадвате тялото си и да разширявате границите на физическите си възможности.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май