Поло. На слон :)

Как мислите, дали не е по-забавно от класическия вариант?
Поло. На слон :)

Днес. Днес почти всеки спорт има своя алтернативна версия, която се отличава с оригиналност и известна доза ексцентризъм. Но какво ни интересува как изглежда всичко това в очите на хората, ако самата физическа активност предоставя добри възможности за тренировка на тялото и ума? Елате да позяпаме заедно един нетрадиционен турнир по поло. Главните участници са човеци и слонове и... ви уверяваме, че силата, гъвкавостта и ездаческите умения на състезателите са качества, на които всеки уважаващ себе си спортист може да завиди...

Полото със слон е популярен спорт в Раджастан (Индия), Тайланд, Шри Ланка и Непал. За разлика от класическия вариант, който води началото си от Персия (Иран), полото на слон възниква в Индия. Съвременният вариант на спорта пък е развит основно в Непал.

Ако все пак нямате идея какви са правилата на играта, ще ви запознаем с тях накратко. Те се регулират от Световната асоциация по поло със слон – организацията, под чието покровителство се развива въпросният спорт и се провеждат всички международни състезания.

Както и при класическото поло, тук броят на ездитните животни във всеки отбор е четири. Слоновете се яздят от двама – един професионален водач на слон, който стои отпред и от играча, разположен зад него. За разлика от полото на кон, при което участниците имат право да държат стика само с дясна ръка, при полото със слон те могат да ползват както лява, така и дясна ръка. За своя най-голяма радост, дамите могат да държат стика с две ръце, ако така им е по-удобно.

Полето за обсъждания от нас вид поло има по-малка площ от тази на играта с кон. Това е наложено от не какво да е, а от по-трудната подвижност на големите животни. По време на игра, също така, участниците следва да са много бдителни по отношение на безопасността на слоновете. С тях е добре да се внимава: в историята на състезанията има и случаи, когато подивелите животни излизат извън терена и започват да мачкат всичко около себе си

Отборите имат нападатели и защитници. По време на игра представителите на противниковия отбор нямат право да пресичат линията, по която нападателят тласка своята топка, освен ако не е на достатъчно безопасно разстояние. Всяко докосване с ръка или стик по играчите и техните животни се счита за нарушение.

В случай, че някой изпусне стика си, е задължен да го вдигне в движение, без играта да бъде прекъсвана. Мачът може да бъде прекъснат, ако стикът се счупи. Спиране на играта се налага и когато някой играчи падне от слона. Забележете, че се налагат наказания, ако някой слон вдигне топката с хобот. И накрая, разбира се, сме длъжни да споменем, че точка се отбелязва, след като се вкара гол във вратата на противника. С остатъка от правилата можете да се запознаете тук.

А ето и още някои условия за играта на поло със слон, наложили се с времето като традиция. След като половината време на играта изтече, на слоновете и ездачите се поднасят освежаващи напитки. След края на мача животните биват захранвани със захарна тръстика или оризови топки с добавени витамини. Хората пък презареждат с безалкохолно, бира или друго питие и ястие по техен вкус. Тенденцията в последно време е турнирите да бъдат посещавани от все повече чужденци.

Сега ще ви оставим просто да се порадвате на интересната игра. Тук ще ни е трудно някога да си спретнем  подобно нещо...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май