Пет начина да ефективизирате ежедневната си тренировка

Пет начина да ефективизирате ежедневната си тренировка

С няколко малки промени на дневната програма можете съвсем скоро да се почувствате по-добре и по-здрави.

Ползите от тренировките са много повече от само плюсовете върху външния вид на тялото. Тренировките покачват нивото на общата ни енергия, с което допринасят за подобряване на самочувствието и имунитета ни, стимулират мозъка и прогонват депресиите. Ако в ежедневието ви не остава време за тренировка, значи е време за малко креативност и изобретателност за намиране на нови способи за трениране.

1. Разхождайте се по време на обедната почивка

Учени са стигнали до заключението, че жени, които преди са били твърде неподвижни, но са започнали да правят интензивни 30-минутни разходки 4 дни в седмицата, съвсем скоро стават еднакво защитени от инфаркт, като жени, които са тренирали цял живот. Променяйте маршрутите, за да не ви доскучават. Ако не можете да си позволите разходка, просто изкачете няколко стълбища на бегом. Може да звучи глупаво, но това помага изключително много! Ако си свалите някои от многобройните фитнес програми за телефон, тренировката става по-забавна, а и ще имате точна информация за прогреса, който сте постигнали.

2. Пазаруване

Да, наистина! Вместо само да запяте по витрините, усилете темпото и се движете с дълги, силни крачки. В самия хранителен магазин носете продуктите на ръка, ако се наложи да се наведете за нещо, повторете го няколко пъти. На опашката на касата можете да тренирате стягане на мускулите на дупето.

3. Интензивно редуване на кратки упражнения

Вашите тренировки не се нуждаят задължително от фитнес зала. Правете интензивни интервални упражнения. Например, на отиване към детската градина, работата или училището редувайте бързо тичане с ходене на кратки периоди. Важно е да постигате максимален ефект с тичането, както и с ходенето и да ги редувате по няколко пъти.

1520129Thinkstock/Guliver

4. Тренирайте докато сте зад бюрото!

Ако седите на бюро по цял ден, можете да пробвате тази мини програма:

Седнете на стола и стегнете седалищните мускули за 10 секунди. Отпуснете и повторете още 9 пъти. Наклонете се към бюрото и правете лицеви опори, тренирайте коремните мускули, като вдигате краката един по един във въздуха. Не забравяйте да държите гърба изправен!

5. Вдъхновявайте се от професионалистите

Четете материали за професионални спортисти и открийте какво ги вдъхновява и как варират тренировките си. Ако методите работят за тях, защо да не работят за вас? Естествено, вашите тренировки могат да бъдат на по-скромно ниво.

Няколко съвета:

- Ако тренирате навън, тялото ви ще работи повече, за да се затопля, особено ако е студено, а през горещите летни дни обичайните 30 минути могат да се окажат 1 час тренировка, с което ще изгаряте повече калории.

- Преди да започнете тренировки след продължителна почивка, не е лошо да се посъветвате с лекар дали кондицията ви е подходяща.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април