Пара-пара-пара-планер!

За един свободен полет в небето
Пара-пара-пара-планер!

Най-важното

Разбира се, няма как да не се вълнуваме от предстоящия си полет в небето... Но ни стана малко по-спокойно, когато разбрахме, че, така или иначе, ще бъдем екипирани с резервен парашут. Който можем да разтворим в случай на нужда. Уф, че облекчаващо, нали?

Ще летим. Това ще правим през предстоящата мини-ваканция и след края на тази дълга работна седмица. Къде? Ами, в българското небе, разбира се, и по-точно – над любимия ни град Сопот. Където от 3-ти до 6-ти септември ще се проведе "Въздухария" – единственият по рода си фестивал на свободния полет у нас.

Освен самостоятелна или споделена разходка с парапланер обаче, организаторите на събитието са подготвили още куп интересни изненади. Скачане с бънджи от топловъздушен балон, забавни състезания с хартиени самолети, огнено шоу (любимото ни!), музика, танци и даже среща с ВИП персона – с многоуважавания щъркел Таня. Това са само част от емоциите, които ни предстои да изживеем през уикенда.

Та... Готови сме напълно. А междувременно, решихме да запознаем себе си и вас по-подробно с летящото предизвикателство, в което сме решили да се включим доброволно. Защото това ще бъде първият в живота ни полет с парапланер. Вижте какво научихме:

Прост и лесен начин на летене

Странно или не, оказа се, че пак сме се ориентирали удивително добре. Защото от всички разходки в небето, парапланеризмът била една от най-безопасните и елементарни за изпълнение. (Хм. Надяваме се след уикенда да не сме на друго мнение).

А най-хубавото е, че той предоставя удобна възможност да се извършва в тандем. Тоест, на начинаещия пилот не му остава нищо друго освен да бъде пасажер. И да се наслаждава на гледката, както и на чувството на безгранична свобода. Докато професионалният летец прескача облаци със самочувствие...

Що се отнася до самото приспособление за летене, то е уникално разработено на принципа на парашута. Представлява цветно, голямо крило, което се задвижва след като в него постъпи въздух от въздушния поток. Екипирано е с удобна седалка (сбруя), в която сяда пилотът.

Истината е, че много изобретатели имат пръст в проектирането на парапланера. Но все пак: първото крило е пуснато официално на пазара през 1971 година от Стив Шнайдер. И оттогава досега продължава да качва в небето нови и нови въздухари... Някои от които трудно могат да бъдат свалени на земята = )

Предимства и само предимства

Всъщност, основното преимущество на парапланера е, че е лесен за управление, навигиране, както и за приземяване. Специалисти твърдят, че този спорт спокойно може да се практикува от хора на всякакви възрасти, без ограничения в пола и физическата им подготовка. Защото той не е натоварващ, а в същото време е изключително забавен и вдигащ адреналина.

Предварителното обучение за ентусиастите, които искат да летят сами, протича в няколко етапа. В началото всеки получава необходими теоретически познания по аеродинамика и метеорология. Началната практика включва упражняване на излитане и приземяване, обикновено извършващи се от нисък хълм.

Следва вдигане на летвата – по-високи стартове+още теория. Впоследствие се усвояват специални маневри, както и необходими умения за прелитане над вода, гора и други природни терени.

Удивително или не, професионалните пилоти могат да летят с часове и да изминат километри разстояния. Ако, разбира се, астрономическите условия им позволят това.

Освен всичко друго, парапланеризмът ни изглежда като страхотна антистрес терапия... Предоставяща възможност за абсолютен релакс и бягство от реалността.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април