На мач като на война

Хака е танц, който внушава малко по-особени намерения
На мач като на война

Вражеските воини са огромни мъже, който са вперили изцъклен поглед в теб и крещят като обезумели. С крака като дънери те тъпчат земята, а с ръчищата си се бият в гърдите, бедрата и лактите. Всяка гримаса е по-ужасна от предишната и определено те кара да вникнеш в значението на маорските викове, които се врязват в ушите ти...

Допреди Нова Зеландия да бъде колонизирана, маорите използват хака, за да се подготвят за междуплеменни сражения. След като англичаните започват действията по "присъединяване" на острова, танцът намира ново приложение – да подклажда бунтовете срещу европейските нашественици. За съжаление сам по себе си той не е в състояние да противостои на огневата мощ на Британската империя.

Към началото на ХХ век маорите са изгубили голяма част от земите и културата си, а самите те наброяват малко по-малко от 50 000 души. За щастие сред тях се намират самоотвержени защитници на традициите. Бележит пример е политикът Апирана Нгата, който прокарва редица реформи в полза на маорската политическа власт, както и местните език и култура.

Благодарение на това през 1905 година новозеландският отбор по ръгби All Blacks може да изпълни хака като загрявка преди един от мачовете си в Англия. Част от британската аудитория е разстроена и дори обидена от изпълнението, но при всички положения мощта на ритуала не остава незабелязана от никого.

Оттогава насам хака се превръща не само в запазена марка на отбора, но и в символ на новозеландското единство. Танцът се изпълнява на правителствени и културни събития и дори се е завърнал сред войниците. Въоръжените сили на Нова Зеландия си имат своя собствена версия на ритуала, в която централно място заемат жените. Въпреки това днес неговата примитивна сила може да бъде усетена най-добре на терена. Едва ли има друго изпълнение, което да действа по-надъхващо за "нашите" и по-деморализиращо за "чуждите".

Независимо какъв е вашият спорт, мислете за него като за битка, в която участвате с цялото си сърце, съзнание и тяло. Крещете, тропайте с крак, гледайте лошо и надвивайте... най-вече себе си!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май