Муай тай в България

Кирил Пенджуров, треньор на националния ни отбор по муай тай, ни разказа за подготовката на своите състезатели
Муай тай в България

Муай тай е все по-популярен боен спорт и това до голяма степен се дължи на кино индустрията. През последните 15-20 години филмите с бойни изкуства са наистина много и благодарение на това станаха особено популярни. Това важи и за тайландския бокс – муай тай, който се появи на големия екран още във филма с Жан-Клод Ван Дам "Кикбоксьорът" през 1989 г.

Днес този спорт, роден в Тайланд, има много последователи в целия свят, включително и у нас. Правилата в него са доста освободени – позволяват широк диапазон от удари с цялото тяло и различни хватки. Тъй като някои удари се считат за доста опасни, най-вече нанасяните с лакти, в някои страни са забранени.

Относно муай тай в България решихме да си поговорим с Кирил Пенджуров – основател и мениджър на един от най-добрите клубове у нас – VipRing, и треньор на националните ни състезатели. Господин Пенджуров е доста зает, тъй като подготвя петимата бойци, които ще представят страната ни на Европейското първенство по муай тай в Анталия, Турция. Престжният форум ще се проведе следващата седмица в южната ни съседка. Част от отбора е и нашият приятел Александър Тосков от Истинската храна, от когото ще получаваме информация за представянето на състезателите своевременно.

Отборът по муай тай с треньора Кирил ПенджуровА ето и какво ни разказа треньорът за подготовката на отбора:

Какво представлява тренировъчната програма преди състезание, какво включва?

Започваме подготвителния лагер около 45 дни преди състезанието. Смятаме, че това е оптималният период - за да не се претренира, да има достатъчно време и подготовката да върви плавно.

Още в началото изясняваме целите - кой трябва да отслабва, кой няма нужда от това, кой на какво да наблегне... Всеки състезател следя отделно, с моите сътрудници му изготвяме специален режим на хранене. Имаме и лекар, с когото работим и който наблюдава момчетата постоянно.

От какво значение е хранителният режим за доброто представяне на един муай тай боец?

Много голямо. На повечето момчета им се налага да свалят тегло – по 4-5 килограма, а това, с течение на времето, е все по-трудно. И хранителният режим трябва да е много добре балансиран за целта.

По време на тренировкаКакво представлява една добра тренировъчна програма според теб?

На първо място, трябва да има добра физическа подготовка, защото спецификата на спорта го изисква, задължително е.

Тъй като муай тай е с много свободни правила, има доста елементи, които могат да се използват. Всеки един от тях трябва да се тренира с необходимото внимание, защото в боя това е все едно имаш допълнително оръжие, което винаги може да е от полза.

Наблягаме на боксовата подготовка, наблягаме на краката, събаряния, защити. Клинчът е нещо много специфично за муай тай, на което също акцентирам. Това е техника, характерна за нашия спорт, която най-често печели мачовете. Момчетата я упражняват непрекъснато, понякога по един час правят само клинч.

Изобщо, на състезателите не им се пести нищо - тренират много сериозно, по два пъти на ден. Физическа поготовка, кросфит, бягане и т.н., всичко.

Как се възстановява отборът след турнир?

Първо трябва да кажа, че възстановяването преди мач е много важно за добрата подготовка. Използваме всички възможни начини за това, включително разрешени медикаменти. Консултираме се с най-добрите лекари в България – от леката атлетика, борбата, футбола, събираме нова информация отвсякъде, за да извлечем максимума и да използваме най-добрите решения за нашите състезатели. Тренировките са тежки, много сериозни и, ако няма добро възстановяване, няма смисъл да се ходи на двубой изобщо.

А след големи състезания почивката е задължителна. На момчетата непременно се прави специална рехабилитация, тъй като спортът е тежък и те получават много и различни травми. На турнир обикновено се играят по 4-5 мача, а това означава и натрупване на травми, които трябва да се третират своевременно.

Бил си няколко пъти и в Тайланд. Как се тренира муай тай в неговата родина? На какво ниво е подготовката у нас?

За Тайланд мога да говоря само положителни неща. Аз много обикалям по света, ходя в най-различни зали, за да гледам как се тренира. Последно бях в Холандия и в Швеция, но Тайланд си остава на първо място. Там е родината на муай тай и традициите в спорта са много големи. Имат перфектни треньори, които знаят как да подходят към всеки състезател и там наистина може да се научи много.

В България нивото е все по-високо, вижда се. Разбира се, има какво да се учи, има още какво да се направи, но нашите състезатели се представят изключително добре.

Трениране на удариМиналата година на Световното първенство в Ташкент, където се явиха над 1000 участници, нашият отбор беше от 5 човека, а трима от тях спечелиха медали. Това е почти 80% успеваемост. Това ни постави редом до отбора на Беларус, който постигна подобен резултат, а те са едни от най-добрите изобщо в света. Има отбори с по 60 състезатели, като Русия, например, но те не могат да се похвалят с толкова висока реализация. Но аз съм доволен, защото това е много добър резултат след целия труд, който сме вложили.

Всеки ли може да тренира муай тай или има специални изисквания за практикуването му?

Абсолютно всеки. Това е спорт, който може да се практикува за удоволствие, като част от физическата подготовка, дори с цел отслабване.

Професионални спортисти от различни дисциплини също използват муай тай, например състезатели по ММА идват тук да коригират бойната си стойка.

А има ли интерес от страна на жените към този спорт?

Да, има. Напоследък все повече момичета идват, тренират наравно с нас, мъжете, издръжливи са, отдадени.

На състезанията също има жени вече. Миналата година в Ташкент, например, имаше една състезателка, която спечели бронзов медал. Това й беше първо толкова голямо състезание, но се справи отлично. А можеше да стигне и още по-напред, обаче й счупиха носа и не можа да продължи.


Стискаме палци на целия отбор и им желаем успешно представяме. Вие пък можете да следите отблизо новините за бойните спортове у нас и по света в специализираната секция на колегите от Sporta.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април