Лимбо и ролкови кънки

Или колко сте пластични, за да се плъзнете под ей-онзи прът?
Лимбо и ролкови кънки

Какво плъзгане под пръти и защо изобщо ви е да се занимавате с подобно нещо, след като можете да си карате изправени и щастливи? Вижте, винаги ще има хора, които ще се грижат този свят да бъде много по-интересен и предизвикателен, отколкото сте го познавали довчера. Спортът, за който ще си говорим днес пък, е творение тъкмо на такива прекрасни личности. Ако и вие имате нестандартно отношение към стандартните спортове, значи следващите редове са за вас :)

Лимбото на кънки (от англ. limbo skating, roller limbo) представлява интересно физическо предизвикателство, при което каращият трябва да премине под застопорен, хоризонтално разположен (както при едноименния танц) пилон, поредица от пилони или други подобни препятствия, без да ги докосва.

Висшият пилотаж в дисциплината се демонстрира там, където летвата падне най-ниско. Това не е някаква игра на думи, а самата истина, както ще се досетят повечето от вас. Когато пилонът е спуснат много близо до земната повърхност, кънкьорът е принуден да направи възможно най-широк шпагат и да сниши глава дотолкова, че почти да докосва настилката под себе си.

Разбрахте ли сега, че шеговитото име служи само за заблуда? За да танцувате лимбо с кънки, ви трябва усъвършенствана пластика, голямо търпение и непукизъм. Какво толкова, ще кажете вие. Но нека само ви спомена, че в Индия и Китай младежите не си играят. Вместо да се огъват под някакви си пръчки, те се промъкват под коли и камиони.

Всъщност, именно в тези две страни напоследък се наблюдава истински бум на лимбото с кънки, а и тъкмо там започват да поставят световни рекорди за най-дълго разстояние, преминато под пилони и коли. Засега в Индия първенството за най-продължително лимбо държи 11-годишният Рохан Аджит Кокане, който през октомври миналата година премина на кънки 38.68 м., без да докосне паркираните над главата му 20 джипа.

Ето и кадрите от пързалянето, благодарение на което Рохан влезе в Книгата на Гинес за най-дълго разстояние, преминато под подредени един до друг автомобили.

Преди три години неговият сънародник Абхишек Навале пък постави друг световен рекорд – за преминаване на най-дългото дотогава разстояние под опънати пръти – 18.28 м., но с каране назад.

Най-накрая ще ви представим и видео материал за китайката (на филмчето – девойката в синия екип), която миналото лято влезе в Книгата на Гинес за каране на най-дълго разстояние под опънати пръти – 50 м за 7.974 секунди :)

Е, това е то от световните лимбо танцьори за днес. Кой знае – може утре вие да сте следващите...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май