Изкуството да се движиш

Кадри от състезанието по фрийрън, провело се през септември на остров Санторини
Изкуството да се движиш

Всяка форма на човешко движение е изкуство, но някои спортове просто изглеждат по-добре от други на лента. В това отношение зрелищни и динамични дисциплини като фрийрън и паркур определено се открояват и неслучайно много компании ги използват, за да рекламират марките си.

Състезанието Art of Motion всяка година събира едни от най-добрите фрийрънъри в света в някой интересен град, където им дава пълно поле за изява. Първото негово издание се провежда във Виена, през 2007 година, а победител в него е Райън Дойл, който продължава да се състезава и до днес. Самият той описва събитието като "...изложба на различни стилове. Публиката иска победител, но всъщност победени няма. Това не са 18 фрийрънъри един срещу друг, а 18 души срещу трасето - почти като 18 отделни турнира."

Тазгодишното издание на Art of Motion пък се е провел на 14 септември на Санторини, което прави нашето включване по въпроса почти навременно. Преди да ви покажем едно видео от него, следва да ви напомним, че в този тип съревнования състезателите имат крайно ограничено време да се запознаят с особеностите на терена и да обмислят изпълнението си, така че да направят възможно най-атрактивното за способностите си представяне. Затова фрийрънингът е един много красив спорт, понеже за него се изискват не само атлетически качества като сила, експлозивност и мобилност, но и артистични таланти като креативност. Но за това ще разберете и от думите на самите спортисти:

Тази година като най-зрелищно, най-елегантно и най-поточно е отличено изпълнението на 25-годишния американец Кори МеМайерс, който завършва с подобаващо намигване - скок в басейна на хотел Sunrocks. Руснакът Александър Байтурит се класира втори, а третото място заема отново американец - Джеси Ла Флеър.

Целия видеоматериал от Art of Motion можете да видите на в HD формат на сайта на организаторите

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април